Portal za književnost i kritiku

Neželjeni ogled o masakru u oglednoj školi

Žigosanje ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar

Poznato je da reč brendiranje potiče od reči žigosanje. Toga jutra 3. maja 2023. godine u 8.40 dogodio se strašni čin. Neshvatljiv ogled zla u oglednoj školi. Stravično rebrendiranje. Žigosanje dece, roditelja, nastavnika, komšija, građana, ljudi
Kad izađem na balkon, vidim zid škole na kome se beli cveće i crne sveće. Vidim ljude koje ne čujem. Grobna je tišina ispod mojih prozora. I tako će od sada zauvek biti. Prijatelji kažu da je to strašno šta gledam i gde živim. Prijatelji kažu da treba srušiti školu

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je vrhunski domaći brend. Elitna obrazovna ustanova sa tradicijom i kvalitetom. Nalazi se na Vračaru i nastala je pre skoro pola veka ujedinjenjem dveju susednih osnovnih škola, Aleksa Šantić i Slobodan Princip Seljo. Sa gornje strane je delom naslonjena na stambenu, a delom na zgradu Nacionalne službe za zapošljavanje. Sa donje strane se graniči sa Trećom beogradskom gimnazijom. Inače, prostire se na velikom placu između ulica Kralja Milutina i Svetozara Markovića. Obe ulice su jednosmerne. Obe počinju Tašmajdanskim parkom.

I završavaju Kliničkim centrom.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar ima zgradu u obliku ćiriličnog slova P, sa dva ulaza i dva sprata, na kojima se nalaze 34 učionice. Poseduje kabinete za biologiju, hemiju, fiziku, likovnu kulturu, muzičku kulturu i versku nastavu. Takođe, ima dva kabineta za tehničko obrazovanje i dva informatička kabineta, modernu učionicu za dvojezičnu nastavu sa interaktivnom pametnom tablom, multimedijalni centar sa bibliotekom i dokumentaciono-informacioni centar za francuski jezik. Koristi i svečanu salu, dve fiskulturne sale i gimnastičku salu. Tu su još i četiri učionice opremljene za dečji boravak, dve zbornice, administrativne kancelarije, kuhinja sa trpezarijom i kafeterija.

I školska ambulanta, kad se deca razbole ili povrede.

Samo se srcem dobro vidi, ono bitno je očima nevidljivo

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar ima lepo dvorište na dva nivoa. Na jednom je poznata Marakana, veliki spoljni teren presvučen tartan podlogom. Na drugom nivou raste šest ogromnih kestenova koji su zasađeni još krajem XIX veka. Na zidu koji gleda na Gimnaziju islikan je veliki mural sa likom Malog Princa.

Pored njega piše “Samo se srcem dobro vidi, ono bitno je očima nevidljivo”.

Na zidu koji gleda na Gimnaziju islikan je veliki mural sa likom Malog Princa.

Pored njega piše “Samo se srcem dobro vidi, ono bitno je očima nevidljivo”

Oglednu osnovnu školu Vladislav Ribnikar svake godine pohađa više od 1.000 đaka u četrdesetak odeljenja. Nastavni kadar je raspoređen u Stručno veće mlađih razreda, Stručno veće francuskog jezika, Stručno veće engleskog jezika, Stručno veće srpskog jezika, Stručno veće matematike, Stručno veće prirodnih nauka, Stručno veće istorije i geografije, Stručno veće tehničkog i informatičkog obrazovanja, Stručno veće likovne i muzičke kulture, Stručno veće fizičkog obrazovanja i Veroučitelje. Škola ima i psihologa, pedagoga, logopeda, pravnu i režijsku službu, te pomoćno-tehničko osoblje i dva profesionalna lica za obezbeđenje oba ulaza.

Ove godine biće manje đaka i obezbeđenja.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar redovno ugošćava njihove ekselencije ambasadore Francuske, Nemačke, Italije i visoke predstavnike kancelarije EU, te Međunarodnog olimpijskog komiteta. Domaćin je i uglednim gostima i predavačima iz Holandije, Turske, Indije, Belgije, Indonezije i Venecuele. Posebno mesto zauzimaju naši poznati i uspešni sportisti, naučnici i umetnici. Ponekad dolaze i predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije.

Nisu došli posle srede.

3. maj, zauvek

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar uvek obeležava Savindan, Dan evropskog jezika, Dan Holokausta, Dane frankofonije i Dan planete Zemlje. Redovna su druženja sa bakama i dekama na Međunarodni dan starijih osoba. Škola rado i često učestvuje na manifestacijama poput Radosti Evrope, Festivala nauke, Festivala zdravlja, Noći muzeja, Meseca matematike, Kengura bez granica. Redovno pohađa radionice Centra za primenjenu nauku, radionice DKC-a, Etnografskog muzeja, Narodne banke Srbije, Green festa i Kids festa. Takmiči se u poznavanju saobraćajnih pravila i organizaciji Crvenog krsta. Uvek ima predstavnike u Junior NBA ligi Srbije i košarkaškom Pokretu Marina Maljković za devojčice. Tradicionalno organizuje čuveni Kermes.

Sad će morati da obeležava i 3. maj.

Deca Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar učestvuju i osvajaju nagrade na republičkim takmičenjima iz srpskog, francuskog i engleskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, geografije, TIIO i istorije. Pobeđuju na takmičenjima iz muzičke i likovne kulture, sporta i folklora, osvajaju književne nagrade i najveća priznanja na svetskim sajmovima robotike. Deca učestvuju i u vannastavnim aktivnostima, članovi su muzičkih i baletskih škola, plesnih i sportskih klubova, ima šampiona Beograda i Srbije u svim uzrastima i kategorijama. Sada ima i najmlađeg masovnog ubicu na svetu.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar sve vreme svog postojanja je negovala dobru tradiciju i inovacije evropske prosvetne prakse. Svake godine organizuje se razmena đaka sa školama iz Francuske i Tunisa. Praktikuje se šest časova nedeljno intenzivne nastave francuskog jezika, a redovna dvojezična nastava organizovana je za 7. i 8. razrede na francuskom jeziku. Implementirani su kao redovni projekti Semantis, projekat UA nepravda, projekat Podrška razvoju ljudskog kapitala u kome je škola i vežbaonica za fakultete koji obrazuju buduće nastavnike. Postoji Klub Ujedinjenih nacija i ELI klub engleskog jezika. Sa uspehom rade dramska radionica i folklorna sekcija. Uvedeni su besplatni treninzi tekvandoa i nastave kineskog jezika. Posebna je pažnja poklonjena UNICEF projektu Škola bez nasilja.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar bila je škola mnogim dobrim, divnim, uspešnim i poznatim ljudima. Svi su oni odreda ponosni na svoju školu i sa mnogo ljubavi i nostalgije o njoj uvek i rado govore. I moje ćerke su Ribnikarci. I moja žena je Ribnikarka. Mi živimo preko puta škole. Nismo morali da vodimo decu u školu.

Dragan je bio tu.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar bila je škola mnogim dobrim, divnim, uspešnim i poznatim ljudima. Svi su oni odreda ponosni na svoju školu i sa mnogo ljubavi i nostalgije o njoj uvek i rado govore. I moje ćerke su Ribnikarci. I moja žena je Ribnikarka. Mi živimo preko puta škole. Nismo morali da vodimo decu u školu.

Dragan je bio tu

Žigosanje škole

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je, znamo, vrhunski brend u obrazovanju. A brend je blend, mešavina raznih, ispostaviće se, važnih svojstava koja čine tu stvar prepoznatljivom. Potrebno nam je svega nekoliko koraka da odgovorimo koji je brend u pitanju. Crno, gazirano piće, u crvenoj ambalaži. Džins, krila na zadnjim džepovima, crvena etiketa. Mogu i samo dva. Crveno-belo, Beograd. Crno-belo, Beograd. Može i samo jedan. Žuto slovo M. Gricnuta jabuka. Dečak Kosta.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je, jasno, vrhunski brend. Brend je pozicija u svesti potrošača. Dakle, misao. Brend je prva pomisao, asocijacija. Volvo su sigurna kola. Ferari je brzi automobil. Rols-Rojs je luksuzna limuzina. Knjaz Miloš je gazirana mineralna voda. Uprkos silnom nacionalnom narativu oko nas, ne pomislite prvo na istorijsku ličnost i oca naše moderne države. Čak vam na pamet pre toga padne ulica. Kao što ni Ribnikar odavno nije prvo novinar i direktor Politike. Već škola. Sad je masakr.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je verovatno najbolja osnovna škola u Srbiji. Vrhunski srpski brend. Poznato je da reč brendiranje potiče od reči žigosanje. Toga jutra 3. maja 2023. godine u 8.40 dogodio se strašni čin. Neshvatljiv ogled zla u oglednoj školi. Stravično rebrendiranje. Žigosanje dece, roditelja, nastavnika, komšija, građana, ljudi. Žig. Zveri.

Uprkos silnom nacionalnom narativu oko nas, ne pomislite prvo na istorijsku ličnost i oca naše moderne države. Čak vam na pamet pre toga padne ulica. Kao što ni Ribnikar odavno nije prvo novinar i direktor Politike. Već škola. Sad je masakr

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je moj pogled sa balkona. Pogled kroz ta vrata zovem Instagram. Veliki je kao bilbord i uvek bude impresivan. Deo istočnog neba, zelenilo breza i deca. Fotografija koja uvek može da se objavi na mrežama. Sada ona miriše na vosak i tamjan. Kad izađem na balkon, vidim zid škole na kome se beli cveće i crne sveće. Vidim ljude koje ne čujem. Grobna je tišina ispod mojih prozora. I tako će od sada zauvek biti. Prijatelji kažu da je to strašno šta gledam i gde živim. Prijatelji kažu da treba srušiti školu.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je član prestižne zajednice dvojezičnih škola Evrope i sveta Label FrancEducation i pridruženi je član UNESCO mreže škola. Ispred nje je sada svakog dana staro i mlado. Zagrljaji i držanja za ruke. Leđa koja podrhtavaju. Noge koje ne drže. Suze koje ne prestaju. Solidarnost koja se vidi.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar trenutno drži najvažniju lekciju svima nama, na Vračaru, u Beogradu, u Srbiji, regionu, Evropi i celom svetu. Lekciju iz čovekoljublja. Lekciju iz ljubavi. Ljudi dolaze i u tišini polažu tu, najtežu i najvažniju maturu. Svi odlaze sa najvišim ocenama. Dođite i vi, mada znam da ne treba da vas zovem.

Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar je bila najbolja škola u Srbiji. Od te proklete, crne, najcrnje srede – najbolja je i na svetu.

 

*Preneseno uz dopuštenje sitea velikeprice.com

Slavoljub Stanković je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gdje je upisao i doktorske studije. Specijalizirao je oglašavanje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Autor je romana, te filmskih i televizijskih scenarija. Kreirao je na hiljade reklamnih kampanja za renomirane domaće i inozemne brendove. Radi kao kreativni direktor u Ananasu. Na MBS fakultetu je od 2019. godine. Član je i Hrvatskog društva pisaca. Živi i radi u Beogradu.

Danas

Poziv za dodjelu stipendije za mlade književne kritičar(k)e, kolumnist(ic)e, novinar(k)e i student(ic)e

Izdavačka kuća Buybook će za Osmi međunarodni festival književnosti "Bookstan. No East. No West", koji se ove godine održava u periodu od 5. do 8. srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", a vrijeme održavanja je od 2. do 8. srpnja 2023. godine.

Natječaj “Ksaver Šandor Gjalski” za 2023. godinu

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog – Zabok i Društvo hrvatskih književnika raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2023. godinu. Književnim djelom koje se natječe za nagradu smatra se: roman, zbirka pripovijedaka, priča, novela ili putopisa. Rok za predaju je 3. srpnja 2023. godine.

Konkurs / natječaj za nagradu “Mak Dizdar” 2023. godine

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisao je natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji u 2023. godini. Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama. Rok za dostavu je 4. juni/lipanj 2023. godine.

Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini

Objavljen Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini. Na ovaj se Poziv mogu prijaviti autori s prijedlogom književnih djela čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine.

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content