Publicistika

Povijest partizanskog pokreta slovenski povjesničar i akademik Jože Pirjevec započinje travanjskim ratom 1941., a završava svibanjskim likvidacijama kvislinga 1945. godine: rat je zatvorio krug od željezničkog tunela kod Graza, otkuda je Hitler nadgledao napad na Jugoslaviju, do nedalekog Bleiburškog polja
“Neposlušne” su rahla monografija pisana solidnim akademskim stilom, koju je lako zamisliti na referentnim popisima sekundarne literature na kroatističkim i komparatističkim kolegijima. Iznimno su vrijedne kao tekstualno i kontekstualno mapiranje pojedinih glasova i ostvarenja primarno domaće i regionalne književnosti od 19. stoljeća naovamo
Knjiga nije ni udžbenički pregled Nietzscheove biografije, stvaralačkih faza i najbitnijih koncepata, ni kompilacija prepričanih tumačenja koja treba prenijeti zainteresiranim ili nezainteresiranim studentima za bodove i diplomu. Vanja Sutlić daje zaista autentično filozofsko tumačenje
Bagićeva knjiga je najgušća poetika koju trenutno imamo na hrvatskom jeziku i ujedno bogata refleksija retoričke „pročišćenosti” (prozirnosti) rafinirane analitičke forme, koja služi upravo tome da kroz nju vidimo – razabiremo, razaznajemo – transformativno grananje figura i stilova
Ljepota, značaj i dojmljiva inspirativnost „Knjige o knjižnici“ počiva u ljubavi s kojom autorica Susan Orlean pristupa svome predmetu, jednoj odabranoj ali i svakoj drugoj knjižnici na svijetu, kao i u bogatstvu koje institucija knjižnice nužno nosi svojom transformaciji otvorenom, ali dubinski stabilnom prirodom
“Krajina” je očito historiografija koja dira u temeljne narative hrvatske, ali i srpske nacional-historiografije. Moglo bi se i kazati da na glavu okreće hrvatski mit o sjaju državotvornog, odnosno “konstitutivnog rata” i srpski mit o slavi “odbrane srpstva”. Ono što je pritom fascinantno jest da se Nikolić gotovo u cijelosti oslanja na dokumentaciju arhiva Krajine, Haškog suda, Ureda predsjednika RH, diplomatskih izvještaja, digitalne biblioteke predsjednika Clintona i drugih izvora, minimalno intervenirajući u sam tekst
Sjećanja iz “ludih osamdesetih” nude ponešto zanimljivih epizoda, ali većinski je ovo knjiga koja svoje likove ne uspijeva učiniti intrigantnima, ne nudi neke nove, poticajne uvide, a ne pomaže joj ni to što je pisana sasvim prosječnim stilom. Medijski je blještavo dočekana, ali ispod tog blještavila malo je stvarnog sadržaja
Prva teorijska knjiga Elene Ferrante sastoji se od četiri vješto i intimistički napisana eseja. Autorica govori o odnosu umjetnika i realnosti, procesu pisanja i ženskom autorstvu, te pritom s čitateljima dijeli pouke i inspiracije koje je pronašla na svojem putovanju kroz književnost
Domaća underground scena, na kojoj je Satan Panonski odavno zauzeo autentično mjesto, dobila je referentnu knjigu u kojoj se, umjesto ponavljanja onoga što smo svi već manje ili više znali o njemu, znatiželjnike navodi u zahtjevnu igru razgrtanja višeslojnog identiteta umjetnika koji je iskonstruirao svoj svijet na način na koji je malo tko od njega zapravo očekivao
Čitajući nobelovčevo najnovije djelo teško se oteti dojmu da je prijašnji duh latinoameričkog buma planuo u istrošeni jecaj konzervativnog nostalgičara i elitista, ali Llosa zaslužuje više povjerenja
Pogled u sovjetsku prošlost usmjeren je kroz naočale individualnog i kolektivnog pamćenja. Autoricu zanimaju književna djela kojima je pisanje ili pak prikupljanje rukopisa sredstvo prisjećanja. Nije riječ samo o gorkoj prošlosti, traumi ili revitalizaciji monumenata iz SSSR-a, o nostalgiji, pozicioniranju prošlosti kao veće vrijednosti od sadašnjeg trenutka, vraćanju modusu imperijalnog, nego o literarizaciji prošlosti
“Mance: Tajna starog hrasta”, posljednji izdavački uradak Kluba Močvara iz protekle zagrebačke zime pojavljuje se u vidu monografije o zagrebačkom underground umjetniku Milanu Manojloviću, poznatijem pod kantautorskim nadimkom Mance

Otvorene prijave za Culture Moves Europe

Projekt Culture Moves Europe namijenjen je umjetnicima i kulturnim profesionalcima koji rade u sektorima glazbe, književnosti, arhitekture, kulturne baštine, dizajna i modnog dizajna, likovne umjetnosti i izvedbenih umjetnosti te se njime potiče međunarodna suradnja. Prijaviti se možete do 31. svibnja!

17. Subversive festival

17. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA održat će se od 20. svibnja do 8. lipnja. Novi „majski šušur“ uz raskošno festivalsko izdanje uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA.

Raspisana Književna nagrada Predrag Matvejević 2024.

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Kulturno informativni centar u Zagrebu i Suzana Matvejević, uz potporu grada Zagreba, podršku hrvatskog PEN-a i medijsko pokroviteljstvo radija i časopisa Nacional, raspisuju Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2024. godinu.

Panonski festival knjige

Festival nudi raznolik program za sve uzraste uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.
Program će se odvijati u dvorani Gradski vrt Osijek od 22. do 26. svibnja!