Portal za književnost i kritiku

Impressum

Kritika h,d,p, je specijalizirani portal Hrvatskog društva pisaca za književnost, kritiku i srodne kulturno-umjetničke i društvene teme. Pokrenuli smo ga sa željom da afirmiramo kritički govor o književnosti i kulturi te pridonesemo boljoj vidljivosti tema vezanih uz knjigu, spisateljski rad, čitanje i interpretaciju književnosti.

Redovito pratimo i vrednujemo knjišku produkciju, objavljujemo recenzije novih izdanja domaće i prijevodne književnosti, teorije i publicistike, informativno-istraživačke tekstove i komentare te razgovore s dionicima književnog polja. Premijerno predstavljamo i književne tekstove iz radionica suvremenih domaćih i regionalnih autorica i autora.

Namjera nam je poticati kulturu dijaloga, pluralizam mišljenja i raznolikost interpretativnih praksi – za nas književnost, pisanje i čitanje uvijek znače i osvajanje novih prostora slobode, borbu protiv ustaljenih normi i otvaranje prema novom i drukčijem.

Urednici i suradnici portala su pisci/spisateljice, kritičari/ke, teoretičari/ke, čiji je rad prepoznat na široj kulturnoj sceni, kao i još ne sasvim afirmirani autori/ce koji upravo ovdje dobivaju dragocjeni medijski prostor.

A taj prostor postoji samo radi čitateljica i čitatelja – nadamo se, zato, da ćete ga još dugo dijeliti s nama.

Redakcija

 

Glavna i odgovorna urednica:
Katarina Luketić

Redakcija:
Kruno Lokotar, Marko Pogačar, Jagna Pogačnik, Boris Postnikov, Dorotea-Dora Held

Kontakt redakcije:
Portal Kritika h,d,p,

Hrvatsko društvo pisaca
Basaričekova 24
10 000 Zagreb
Hrvatska
email: KritikaHDP@gmail.com

Izdavač:
Hrvatsko društvo pisaca
Basaričekova 24
10 000 Zagreb

ISSN: 2718-4633

Za izdavača:

Edi Matić

Dizajn:
Perpetuum, Udruga Skroz

Mišljenja, stavovi i argumenti izneseni u tekstovima na portalu, nisu nužno stavovi i mišljenja redakcije Kritike h,d,p, niti uprave i članova Hrvatskog društva pisaca.

 

Portal je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

 

Grad zagreb Logo    Logo Ministarstva kulture i medija RH

 

 

Danas

Otvoren Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2023. (Rok: 6.11.2023.)

Ministarstvo kulture i medija je na temelju Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi (NN83/22), objavilo Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2023. godini, s ciljem poticanja prevođenja vrijednih izvornih hrvatskih književnih djela na strane jezike, odnosno neknjiževnih djela važnih za promicanje hrvatske kulture, zatim promidžbe hrvatskih autora i njihovih djela u inozemstvu te jačanja i profesionalizacije posredničke djelatnosti i književnosti (zastupanje autora/prodaja prava).

Natječaj za kratku priču – satiru 2023

Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje
Natječaj za kratku priču - satiru. Natječaj traje od 01. srpnja do 30. rujna 2023.

Poziv za hrvatske umjetnike s područja stripa za boravak u umjetničkoj rezidenciji u Angoulêmu (Rok: 10.10.2023.)

Projekt rezidencijalnih boravaka umjetnika omogućit će hrvatskim umjetnicima da u Angoulêmu gdje se svake godine održava Međunarodni festival stripa (Festival international de la bande dessinée) otkriju raznolikost francuskih iskustava u području stripa, na raspolaganju su im brojni dokumenti i izvori koje posjeduje Cité, susreti s drugim autorima iz različitih umjetničkih sredina te upoznavanje francuske kulture i umjetnosti te načina života

Kritika h,d,p, vas poziva na radionicu književne kritike!

Zagreb

U želji da svoja znanja i iskustva rada u medijima i javnom prostoru prenesemo još neafirmiranim autorima/cama koji/e se žele baviti književnokritičkim i medijskim radom organiziramo i pozivamo vas da se prijavite na edukativni program „Književna kritika i suvremeni mediji: praksa“!

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content