Portal za književnost i kritiku

Knjiga je artefakt

Dizajnerski kolektiv Oaza

U našoj rubrici Galerija i Multimedija predstavljamo odabrane radove nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Oaza koji je osnovao i svoju izdavačku kuću Oaza Books te objavio niz jedinstveno oblikovanih izdanja iz područja književnosti, arhitekture i urbanizma, dizajna i vizualnih umjetnosti. Njihov promišljeni dizajn i sinergija vizualnoga i tekstualnoga pokazuju da su knjige i zanimljivi artefakti
Članice Oaza kolektiva

Oaza je nagrađivani dizajnerski kolektiv iz Zagreba koji su osnovale Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec. Oaza dizajnira, istražuje, kurira i editira sadržaje za kulturne i komercijalne projekte, uključujući vizualne identitete, knjige, kampanje, prostore i izložbe, proizvode i digitalne medije. Svojim radom članice autorskog tima doprinose produkciji, prezentaciji i dijalogu o dizajnu na cjelovit i inovativan način. Uz naručene projekte i suradnje, Oaza razvija vlastita područja interesa kroz samoinicirane total dizajn projekte koji reflektiraju generalni stav prema dizajnu kao političkoj i socijalnoj disciplini usmjerenoj na propitivanje svakodnevice.

Među njihove važnije realizacije ubrajaju se: Made In, platforma za istraživanje alternativnih modela proizvodnje i prirodnih resursa, i Oaza Books, samostalna izdavačka kuća. U 2022.  ovaj dizajnerski kolektiv izlagao je u Vitra Design Museumu, Kunsthalu Rotterdam, Gewerbemuseumu Winthertur, Women’s Pavillionu na EXPO Dubai i na Oslo Architecture Triennaleu.

U izdavačkoj kući Oaza Books objavili su više jedinstvenih izdanja na engleskome i hrvatskome koje možete pogledati u našoj Galeriji. Posebno se izdvajaju jedinstvene, angažirane slikovnice čije tekstove potpisuju Dubravka Ugrešić, Jasna Jasna Žmak, Marko Pogačar i drugi.

Izdanja Oaza Books
Danas

60. Goranovo proljeće

Zagreb, Lukovdol, Rijeka

Goranovo proljeće slavi 60. godina! Naša najznačajnija pjesnička manifestacija prvi se put održala davne 1964. godine, a u godišnjem ritmu kontinuirano se odvija do danas. Goranovo proljeće, jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećeno je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

16. Pričigin

Split

Objavljen je program ovogodišnjeg Pričigina koji će se održati od 21. do 25. ožujka ove godine!

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content