Portal za književnost i kritiku

Odlazak kultnog autora

In memoriam: Pero Kvesić

Kuću na Kraljevcu i sve nas napustio je njezin stanar koji ju je svojim zadnjim dokumentarcem proslavio, pisac, urednik, novinar i scenarist, neumorni Pero Kvesić
Portret: Pero Kvesić
Foto: Adrijana Vidić

Pero Kvesić (1. lipnja 1950. – 11. studenog 2023.) rođen je i umro u Zagrebu gdje je diplomirao sociologiju i filozofiju.
Najveći dio svog radnog vijeka bavio se novinarstvom. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je na raznim uredničkim poslovima u redakcijama svih omladinskih novina koje su izlazile u Zagrebu, između ostaloga bio je legendarni glavni urednik Poleta i Pitanja.

Autor je, začetnik i kreator likova i crtane serije Mali leteći medvjedići zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.
Objavio je dvadesetak knjiga, učestvovao svojim radovima u nizu zbornika i uredničkim radom pripomogao izdavanju mnogih vrijednih knjiga. Uvršten je u srednjoškolsku lektiru u Danskoj.
Početkom osamdesetih godina bio je tajnik Društva književnika Hrvatske u jednom mandatu. Pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Kasnije je radio u „Vjesnikovoj press agenciji“, a završne godine bavljenja novinarstvom proveo je u međunarodnoj izdavačkoj korporaciji Egmont.
Otkako je u penziji počeo se baviti dokumentarnim filmom. Film Dum Spiro Spero 2016. godine osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala.

Posljednji film bio mu je Kuća na Kraljevcu koja govori o zagrebačkoj kući u kojoj je živio, a koja je gotovo pola stoljeća pružala sklonište i bila mjesto susreta brojnim stanarima istaknutim na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti. U toj kući su napisane mnoge knjige, filmski scenariji, snimljene fotografije, nacrtane ilustracije, stripovi, komponirana glazba, osmišljene predstave, filmovi…

Zanimale su ga i nove komunikacijske i kreativne tehnologije, društvene mreže (posebno blogovi), bavio se likovnošću i fotografijom.

 

OBJAVLJENE KNJIGE:

1975. Uvod u Peru K., pripovijetke, CDD
1980. Perorez, pjesme, Mladost
1983. Osveta, pripovijetke, ICR
1983. Mladi K., pripovijetke (drugo, prerađeno izdanje “Uvoda u Peru K.”), Znanje
1984. Što mi rade & što im radim, roman, Nezavisna izdanja
1990. Uvod u Peru K., treće izdanje, Mladinska knjiga
1992.  osam slikovnica o Malim letećim medvjedima, Mladinska knjiga
1993. Riblja rrrka, slikovnica, Sara 93
1999. Sreća tužnog zmaja, slikovnica, Meandar
2000. Rent-a-car express, roman, Areagrafika
2000. Kasandrine slutnje, pripovijetke, Staiergraf
2002. Stjecaj okolnosti, roman, Meandar
2003. Društvo za bijeg u daleki svijet, roman za djecu, Egmont
2003. Uspomene urednika erotskog magazina, pripovijetke, Zoro
2004. Slavujevac, pjesme, Astroida
2009. Uvod u Peru K., četvrto, prošireno izdanje, Astroida
2010. Vrijeme rata i razonode, pripovijetke, Durieux
2010. Osveta, drugo, prošireno izdanje, FokusKomunikacije & Casanovafest
2010. Što mi rade & što im radim, drugo izdanje, Jutarnji list
2012. Stjecaj okolnosti, drugo izdanje, Hena Com
2014. Pudli lete na jug, priče, Hena Com
2015. Pisac prostih priča, priče, Hena Com
2015. Najbolja ptičja kuća na svijetu, knjižica za djecu, Društvo prvih pisaca
2016. Dum spiro spero, zapisi, Factum
2017. Uvod u Peru K., peto izdanje, 24 sata
2018. Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu, priče, Fraktura

 

Danas

Otvorene prijave za Culture Moves Europe

Projekt Culture Moves Europe namijenjen je umjetnicima i kulturnim profesionalcima koji rade u sektorima glazbe, književnosti, arhitekture, kulturne baštine, dizajna i modnog dizajna, likovne umjetnosti i izvedbenih umjetnosti te se njime potiče međunarodna suradnja. Prijaviti se možete do 31. svibnja!

17. Subversive festival

17. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA održat će se od 20. svibnja do 8. lipnja. Novi „majski šušur“ uz raskošno festivalsko izdanje uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA.

Raspisana Književna nagrada Predrag Matvejević 2024.

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Kulturno informativni centar u Zagrebu i Suzana Matvejević, uz potporu grada Zagreba, podršku hrvatskog PEN-a i medijsko pokroviteljstvo radija i časopisa Nacional, raspisuju Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2024. godinu.

Panonski festival knjige

Festival nudi raznolik program za sve uzraste uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.
Program će se odvijati u dvorani Gradski vrt Osijek od 22. do 26. svibnja!

Izdvojeno

 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno

Programi

Najčitanije

 • Iz radionice
 • O(ko) književnosti
 • Glavne vijesti
 • Kritika
 • Proza
 • Glavne vijesti
 • Iz radionice
Skip to content