Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat za tribinu Pitaj što te zanima

Spisateljice u dijalogu, M. Skočibušić i O. Savičević Ivančević

19/11/2021 @ 19:00 - 20:00

U trećem izdanju tribine Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu nazvanom “Bit će strašno kada ja porastem” koje će se odražati 19. studenoga u 19 sati u zagrebačkom klubu Booksa gostovat će Marija Skočibušić i Olja Savičević Ivančević, a razgovor će moderirati Luiza Bouharaoua.

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu, navode organizatori, “pilot je književna tribina koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program Spisateljice u dijalogu istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.”

Ovo izdanje tribine će se “kroz razgovor o debitantskoj zbirci poezije Marije Skočibušić, Kraćenje razlomaka i zbirci Standardan život, koja u jednoj knjizi okuplja poeziju Saške Rojc (heteronim Olje Savičević Ivančević) te Oljine zbirke Kućna pravila i Mamasafari (i ostale stvari), fokusirati na temu djevojaštva, njegove izazove, rane i revolucionarni potencijal”.

Naime, “pripitomljavajući jezik (milom ili silom), obje autorice vode nas na putovanje proturječjima djevojaštava, predjelima nepodnošljive napetosti između nedoraslosti, suzdržanosti i šutnje te gladi, strasti i prkosa. Svjesne izvanjskih imperativa ispravnosti koji naređuju svođenje vlastitog tijela i tjelesnosti na društveno zadane okvire, Marija Skočibušić i Olja Savičević Ivančević, olovkom daju oslonac vlastitom glasu kojim ispisuju nove mogućnosti življenja djevojaštva i tjelesnosti ispunjene pripadanjem i užitkom. Njihova poezija glasno dovodi u pitanje nametnute redukcije i nužnost „odrastanja” te nam snagom i prkosom pokazuje da smo baš onda kada smo svoje (ma koliko „male” ili „mlade” bile) zastrašujuće dorasle i dovoljne.”

Organizator programa je Hrvatsko društvo pisaca uz partnerstvo s klubom Booksa, a program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Lokacija

Zagreb
Skip to content