Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat: Pokus

Radionica o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova

30/03/2022 @ 14:30 - 16:00

Kad se prisjetimo svojih omiljenih knjiga, zašto često možemo prizvati u pamćenje samo emotivne dojmove, ali ne i detalje radnje? Zašto smo skloni zaboraviti točno ime autora, ali možemo precizno rekonstruirati izgled naslovnice? I zašto možda znamo koga je ubio Raskolnjikov, ali ne kako je roman završio?

Za sve koje ova i slična pitanja intrigiraju održat će se zanimljiv događaj u srijedu 30.3. u 14:30 u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istraživačka grupa „PoKUS” (FFZG) će u suradnji s britanskim Open Universityjem održati interaktivnu radionicu o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova. Radionica će biti na engleskom jeziku, dostupna i uživo i preko internetske platforme Microsoft Teams, te je besplatna i otvorena studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima.

Grupa „PoKUS” pod vodstvom dr. sc. Lovre Škopljanca radi na petogodišnjem istraživačkom projektu „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici” čiji je cilj na uzorku od 1.000 neprofesionalnih čitatelja istražiti dojmove, navike i pamćenje hrvatske čitateljske populacije. Projekt se održava uz potporu Hrvatske zaklade za znanost i u sklopu Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Open University je pod vodstvom dr. sc. Shafquata Towheeda proveo sličan europski projekt READ-IT (https://readit-project.eu) u sklopu čega je razvijena i digitalna pričalica (chat bot) za prikupljanje dojmova o književnosti. U britansko-hrvatskoj suradnji nastala je i lokalna inačica pričalice.

Na radionici će se obrazložiti detalji navedenih istraživanja, predstavit će se domaća pričalica, a posjetitelji će je na licu mjesta moći isprobati i komentirati. Također će moći postaviti druga pitanja o projektima ili se prijaviti za sudjelovanje u istraživanju.

Ostali detalji o projektu „PoKUS” mogu se pronaći na službenoj stranici (https://pokus.ffzg.unizg.hr/), kao i na Twitter stranici (https://twitter.com/PoKUS_ffzg).

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Datum:
30/03/2022
Vrijeme:
14:30 - 16:00
Događaj Tags:
, , ,
Skip to content