Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Znak "2021. - Godina čitanja"

2021. – Godina čitanja

05/01/2021 - 01/03/2021

Godina 2021. proglašena je u Hrvatskoj Godinom čitanja! Tu odluku donijela je Vlada RH na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. na prijedlog Ministarstva kulture i medija. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koja je usvojena 2017., a koja bi trebala pridonijeti razvoju kulture čitanja.

Kako navode na stranicama Ministarstva kulture i medija, “uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.”

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi različite aktivnosti: dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.

Također, otvoren je i veliki javni poziv “Čitanjem do uključivog društva” za dodijelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda (uz participaciju Ministarstva kulture i medija. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 1. ožujka 2021.

Natječajna dokumentacija dostupna je na sljedećim poveznicama: www.strukturnifondovi.hr
i www.esf.hr

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
05/01/2021
Kraj:
01/03/2021
Događaj Tags:
, ,
Skip to content