Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Fotografija izložbenog primjerka

Izložba Dubravke Ugrešić – Crvena škola

21/10/2022 - 04/11/2022

Izložba “Crvena škola” proslavljene književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić otvara se u petak, 21.10.2022. u 20h u zagrebačkoj Galeriji Forum [Teslina 16].

Dizajn postava izložbe potpisuju Damir Gamulin Gamba i Antun Sevšek, a autori zvučnog rada su Alen i Nenad Sinkauz. Na otvorenju uz autore postava izložbe sudjeluje i ZborXop s glazbenim programom.

Izložbu organizira Multimedijalni institut u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Srpskim narodnim vijećem.

***

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u popratnome katalogu.

Na pitanje čime se to u “Crvenoj školi” točno bavi, Ugrešić će odgovoriti: “Iskreno rečeno, ne znam. Istina je, nisu mi strani pojmovi poput appropriation art, intervention art, soc-art… bila sam svojevremeno očarana konceptom soc-arta slikara Ilje Kabakova, Aleksandra Melamida, književnika Leva Rubinštajna i drugih. Otkrila sam i iščašeni amaterizam Henryja Dargera, volim slike jugoslavenskog soc-artiste Dušana Otaševića, obožavam filmove Dušana Makavejeva, ali mislim da odgovor ne treba tražiti u tom smjeru. Ja nikako nisam “umjetnica”, i sve na izložbi je reciklaža, postupak očuđenja ili začudnosti, koji nastojim postići malim intervencijama. Što se intervencija tiče i tu koristim školske tehnike: ponavljanje motiva, precrtavanje, isticanje i skrivanje, i slično. Kada kažem sve je reciklaža, to se prije svega odnosi na materijal kojim se služim. Nema ni jedne moje rečenice, ni jednog mog crteža (jer nisam umjetnica). To je iz današnje perspektive arheološki materijal, a tom vrstom arheologije se malotko bavi.

Posjetilac ove izložbe uočit će ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, i moju opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića. Od dana kada je Hrvatska proglašena nezavisnom državom, a tomu je ove godine točno trideset godina, hrvatsko mentalno i vizualno polje postepeno su okupirale svastike, crne poput žohara, u svim veličinama. Zvijezde petokrake razasute po mojim “uratcima” spadaju u kompulzivnu gestu gubitnika. Iako crvena zvijezda nije bila moj “ideološki bedž”, niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti — ona je to postala. Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?”

***

Dubravka Ugrešić je autorica knjiga “Poza za prozu”, “Štefica Cvek u raljama života”, “Život je bajka”, “Forsiranje romana-reke”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Zabranjeno čitanje”, “Ministarstvo boli”, “Nikog nema doma”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”, “Doba kože“, “Tu nema ničega!”, “Brnjica za vještice”.  Živi i radi u Amsterdamu.

***

*Crvena škola je prvi put bila predstavljena u Rijeci, u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u suradnji s Drugim morem. Autorice inicijalnog postava su bile kolektiv OAZA.

Multimedijalni institut

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
21/10/2022
Kraj:
04/11/2022
Događaj Tags:
, , , , ,
Web stranica:
https://fb.me/e/3DlIRvCrH

Lokacija

Galerija Forum
Ulica Nikole Tesle 16
Zagreb, Hrvatska 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Skip to content