Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat: Maja u društvu pisaca

O čemu govorimo kada govorimo o seksizmu – novi ciklus tribina HDP-a “Kultura na remontu”

22/10/2022 @ 18:00 - 20:30

”O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu”

Jedna od aktualnih društvenih i književnih tema u zadnje vrijeme svakako je ravnopravnost spolova, neosviještena mizoginija te učinci patrijarhata na društvo u cjelini. Svjesnost o važnosti teme, kao i činjenica da se u vremenu dogodio pomak te da razumijevanje seksizma nije isto kao prije nekoliko desetljeća, potaknula nas je da pokrenemo ciklus tribina koje će se baviti temom seksizma u društvu, napose u književnim i kulturnim krugovima. Kako bismo pridonijeli napretku društva, učinili da se sve članice i članovi osjete sigurnima i poštovanima, želja nam je educirati, istražiti pojmove, graditi mostove razumijevanja, detektirati što je ono što nas vrijeđa, što je neprihvatljivo, a kada realni problemi ostaju zamagljeni jalovim raspravama. Osmislili smo tri tribine, referirajući se dijelom i na prva književna iskustva, kao što bi razumijevanje ove teme trebalo spadati u same početke obrazovanja.

Prva tribina koja će se odviti u subotu, 22. listopada 2022. u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Zagreb, Preradovićeva 5) zvat će se Maja u društvu pisaca i bavit će se svim navedenim problemima koji se, kao i u svakom drugom segmentu društva, nalaze i u književnim krugovima. Gdje je neprepoznata mizoginija, kako književnice vide svoju poziciju, a kako poziciju kolega, koliko generacijski jaz utječe na neosviještenost seksističkih ispada, što smo spremni učiniti za promjene? Je li jedna od zabluda da načitanost i obrazovanost garantiraju progresivnost i ravnopravnost, koliko suvremeni pisci korespondiraju sa suvremenim društvenim trendovima, kako razgovarati o stvarima koje su nam traumatične, uvredljive ili samorazumljive, kako podučiti umjesto otkazati?

O svim tim temama razgovarat će gosti tribine Jagna Pogačnik, Antonela Marušić i Zoran Ferić s voditeljicom i moderatoricom tribine Ivanom Bodrožić.

U najavi za studeni još su dvije teme:

Maja u saboru

Maja u redakciji 

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Lokacija

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Skip to content