Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
FEKP se ove godine održava u Zagrebu i Rijeci te online

Festival europske kratke priče, 4. – 9. 10. 2020.

04/10/2020 - 10/10/2020

Pitanja koja nam postavlja svijet pogođen pandemijom obilježit će događanja festivala, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima. Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama „drugih“ – poput izbjeglica i migranata – ili nam donese „drukčije“ priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo, navode organizatori te ističu važnost suradnje koju FEKP u Rijeci – u sklopu programa Europske prijestolnice kulture – ostvaruje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja – Festivalom Hay (6. – 9. listopada).

19. FEKP otvara se u riječkom Exportdrvu, u nedjelju, 4. listopada u 19 sati ili na YouTube kanalu FEKP-a. pričama o suputnicima s Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem. U doba kada je piscima teško posjećivati festivale, FEKP je odlučio posjetiti pisce. Od početka pandemije koronavirusa Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović svake se nedjelje susreću na videochatu jedne od internetskih platformi da bi razgovarali o životu prije i poslije, o knjigama i glazbi, o čitanju i pisanju svijeta. Nakon susreta u Sarajevu i Americi, u pjesmama i prozama, u sjećanjima i jezicima, dvojica autora sada susretom otvaraju devetnaesto izdanje Festivala europske kratke priče.

Projekt Europa 28 – žene o budućnosti Europe nudi potentne vizije budućnosti 28 europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…), koje u svijetu nakon covida zadobivaju novu aktualnost i značaj. Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti priče ponajboljih svjetskih pisaca i biti dobra priča domaće kulturne scene. Riječki program Festivala europske kratke priče dio je programskog pravca Kuhinja, odnosno projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Kuhinja kroz različita područja kulture bavi se manjinama i migracijama, u pokušaju stvaranja novih, solidarnih prostora društvenosti.

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
04/10/2020
Kraj:
10/10/2020
Događaj Tags:
, , ,
Skip to content