Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat Festival Fališ

9. FALIŠ: Festival alternative i ljevice: 1.-4. rujna u Šibeniku

01/09/2021 - 04/09/2021

Deveti po redu Festival alternative i ljevice FALIŠ održat će se u Šibeniku od 1. do 4. rujna 2021. Najavljena su brojna predavanja, okrugli stolovi i dvije izložbe, a nosive teme su život između krajnosti, tehnologija koja zamjenjuje čovjeka i Rujanski rat.

– Život između krajnosti nije tek zgodna sintagma nego najprecizniji opis stvarnosti u kojoj je sve što je bilo i dalje aktualno, a sve što će biti uglavnom na čekanju da prošlost konačno postane samo to – prošlost, dakle povijest i dio građe za znanstvene radove, pojašnjavaju organizatori FALIŠ-a. Između tih krajnosti je koncipiran ovogodišnji program koji je jednim dijelom fokusiran na ono što je bilo, a drugim na ono što jest i što će tek biti.

– Želimo, stoji dalje u najavi Festivala, pokrenuti diskusiju o vezi tehnološkog napretka i socijalne strukture društva, mogućim posljedicama zamjene ljudi strojevima, ali i umjetnoj inteligenciji i novim industrijama koje se ne temelje na masovnoj proizvodnji i raspoloživom broju radnika, nego na inovativnosti i mogućnosti praćenja tehnologije koja svakodnevno mijenja različita zanimanja, utječe na međuljudske odnose i stvaranje, te redistribuciju kapitala. Također, tema je i Rujanski rat, događaj koji je obilježio protekla tri desetljeća u Šibeniku, a o njemu će se na Festivalu govoriti iz osobnog kuta aktera i svjedoka vremena.

Autor plakata i ove godine je šibenski dizajner Ante Filipović Grčić.

Program:

Srijeda 01.09.
19:00: Studio galerije Sv. Krševana / ex Galerija Matija; On the move; izložba fotografija (sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Damir Šagolj)

Četvrtak 02.09.
18:00 Ulica don Krste Stošića; Vladimir Miladinović: Kronike ratne jeseni; izložba (sudjeluju: Nataša Govedarica, Vladimir Miladinović, Ante Filipović Grčić)
20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Kako je meni počeo rat? (moderira: Emir Imamović Pirke; sudjeluju: Tomislav Bašić, Vojislav Marković, Davorka Blažević)
21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Elvis Bošnjak: Gdje je nestao Kir; predstavljanje knjige (sudjeluju: Kruno Lokotar, Elvis Bošnjak)
22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža: Kad smo mi bili oni; dokumentarni film
22:30: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Nacionalnost – migrant (moderira: Nataša Govedarica; sudjeluju: Danis Tanović, Damir Šagolj)

Petak 03.09.
20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža: Boris Rašeta i Goran Gavranović: 10 dana u travnju: uspon i pad NDH-a; predstavljanje knjige (sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Boris Rašeta, Goran Gavranović)
21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Začarani krug: 1941.–1991.; Husnija Kamberović, predavanje
22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: U ime majke, kćeri i duše svete (moderira: Lana Bobić, sudjeluju: Ana Raffai, Ksenija Magda)

Subota 04.09.
20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Velimir Grgić: Teorije zavjere 21. stoljeća; predstavljanje knjige (sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Velimir Grgić)
21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Budućnost je počela, možemo li preživjeti napredak? (moderira: Kruno Lokotar; sudjeluju: Želimir Periš, Ivica Mitrović, Davor Mišković)
22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Fantazije umreženog svijeta; dokumentarni film

Više o programu na web i Facebook stranici FALIŠ-a.

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
01/09/2021
Kraj:
04/09/2021
Događaj Tags:
, ,

Lokacija

Šibenik
Skip to content