Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja

7. Natječaj “Kritična masa” otvoren do 15. rujna

31/08/2023 @ 10:00 - 16/09/2023 @ 1:30

Kritična masa raspisuje novi natječaj književne nagrade “Kritična masa” za mlade autorice i autore (do 35 godina).
Ovo je sedmo izdanje nagrade koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena.
Prva nagrada iznosi 700 eura (bruto iznos) i dodjeljuje se uz plaketu.
U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi, prozne crtice). Osim prozne fikcije, prihvatljivi su i dokumentarni prozni tekstovi te dnevničke forme koji posjeduju književnu dimenziju.
Dugogodišnji sponzor nagrade cafe bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb), nažalost je prestao s radom, tako da i nagrada ”Sedmica & Kritična masa” mijenja naziv u nagrada ”Kritična masa”. Osim naziva i iznosa u eurima ništa bitno se ne mijenja. Prvo ćemo objaviti radove iz šireg kruga, a zatim će biti objavljeni radovi koji ulaze u uži krug nagrade ”Kritična masa” (sveukupno sedam autora_ica).
Prethodnih su godina nagradu dobili Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj, Mira Petrović, Filip Rutić i Eva Simčić.
Krajnji rok za slanje prijava je 15.9.2023.
Pravo sudjelovanja imaju autorice i autori rođeni od 15.9.1988. nadalje.

U konkurenciju za nagradu ulaze neobjavljeni prozni radovi: kratke priče, mikronaracije, crtice, kao i odlomci iz većih proza (roman, novela) te dokumentarne prozne forme.
Minimalna količina prijavljenog teksta je 1,5 kartica (2700 znakova uključujući razmake), no vodite računa da se ovaj niski prag uglavnom odnosi na prozne crtice. Svakako, ako pišete vrlo kratke forme, pošaljite više uradaka. Maksimalna količina prijavljenog teksta je 10 kartica (18.000 znakova s razmacima), a može uključivati više kratkih priča ili odlomke iz veće prozne cjeline. Ukoliko pojedinačna priča neznatno prelazi granicu, bit će također uvrštena.
U konkurenciju za prvu nagradu (700 eura bruto) ulaze tekstovi pisani na hrvatskom jeziku.
Moguće su i druge forme priznanja uz plaketu (dosad ih je bilo).
Prijave se šalju e-mailom na adresu: kriticna.masa.lit@gmail.com s podacima: adresa autora, datum i godina rođenja, e-mail i telefonski kontakt, kratka biografija autora (500-1500 znakova).
Ukoliko imate vlastite fotografije pogodne za ilustraciju priloga – bio to portret autora/ice ili drugi motiv za ilustraciju teksta – svakako ih možete poslati, no nije obavezno.
Prijave se šalju od dana objave natječaja do 15.9.2023. u 23, 23 h. Uz objašnjenje, može i do ponoći.
Žiri nagrade djeluje u sastavu: Branko Maleš, Viktorija Božina, Ilijana Marin, Damir Karakaš.
Prozni radovi koji uđu u širi izbor bit će objavljeni na Kritičnoj masi. Zatim će biti objavljen uži izbor (7 radova), a nakon toga pobjednik/ica nagrade.

Šaljite svoje prijave, sudjelujte & sretno!

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
31/08/2023 @ 10:00
Kraj:
16/09/2023 @ 1:30
Događaj Tags:
,
Web stranica:
https://www.kriticnamasa.com/
Skip to content