Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Poster: 61. Goranovo proljeće

61. Goranovo proljeće

20. ožujka @ 9:00 - 24. ožujka @ 18:00

Atmosfersko je proljeće, čini se, i na kontinentu prestiglo ono kalendarsko. To ne mora nužno biti dobra vijest, ali približavanje prvog dana proljeća za ljubitelje poezije sasvim sigurno jest. Stoga, zabilježite u svoje kalendare, životne kao i književne, 21. ožujka – rođendan Ivana Gorana Kovačića i Svjetski dan poezije!

  1. Goranovo proljeće odvijat će se ove godine od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci. Dodijelit će nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te ugostiti petnaestak pjesnika iz Europe i svijeta, i isto toliko njihovih domaćih kolegica i kolega. Programi će se odvijati u zagrebačkom Kazalištu lutaka i na akademijinoj Sceni F22, u Domu kulture u Lukovdolu te kultnom antikvarijatu Ex libris i dvorani Mjesnog odbora Kozala u Rijeci.

Spajat će poeziju i film, poeziju i glazbu, poeziju i izvedbu, u suradnji s berlinskim Zebra Poetry Film Festivalom, Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom. Veselimo se također nastupima etabliranih i uzbudljivih imena iz svijeta glazbe.

FESTIVALSKI PROGRAM:

Srijeda, 20. 3., 19 h, Zagrebačko kazalište lutaka, Ulica baruna Trenka 3, ZAGREB

Festival otvaramo velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića. Prikazat ćemo dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Minikoncert odsvirat će legendarni slovenski kantautor Zoran Predin.

Četvrtak, 21. 3., 12 h, Dom kulture Lukovdol, LUKOVDOL

Drugi dan započinjemo dodjelom nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će pratiti glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Četvrtak, 21. 3., 18.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA

Program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s četrdesetak partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

Četvrtak, 21. 3., 19.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA

Predstavljanje knjige Zorana Predina Bezgrešna, koja se upravo pojavila u izdanju Frakture. Uz autora, sudjeluju prevoditeljica Jagna Pogačnik i Marko Pogačar.

Petak, 22. 3., 19 h, Dvorana Mjesnog odbora Kozala, Volčićev trg 2, RIJEKA

Veliko čitanje u Rijeci. Uz ovogodišnje laureate, nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih, s četiri kontinenta.

Minikoncert: Zoran Predin

Subota, 23. 3., 19 h, ADU, scena F22, Frankopanska ulica 22, ZAGREB

Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju.

Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo minikoncert zadužen je glazbeni kolektiv OAZA.

Ilustracija: Ana Kovačić

Vizualni identitet festivala: Tina Ivezić i Damir Prizmić

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
20. ožujka @ 9:00
Kraj:
24. ožujka @ 18:00
Događaj Tags:
, , , ,
Web stranica:
https://www.facebook.com/search/top/?q=goranovo%20prolje%C4%87e
Skip to content