Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat: FEKP

22. Festival europske kratke priče

14/06/2023 - 19/06/2023
Već dvadeset i dvije godine Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu.
Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Kolektivna percepcija stvarnosti uzdrmana je, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.
22. izdanja Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način.
Od 14. do 18. lipnja, u Zagrebu i Zadru, moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Kit de Waal, Sara Mesa, Sandor Jászberény… zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima.
Još jednom, omiljena književna fešta ukazuje na potencijal književnosti da potakne individualnu i kolektivnu odgovornost, omogući nam kreativno promišljanje te procesuiranje promjena s kojima nas je suočilo krizno stanje koje ne jenjava.
Svi programi su besplatni a organizirati će u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru, Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.
Više saznajte uskoro na službenoj web stranici https://europeanshortstory.org/ i na društvenim mrežama festivala.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Ilustracija: Hana Tintor
Dizajn: Vedrana Šoltić

Podijelite

Skip to content