Portal za književnost i kritiku

Transnacionalne veze

Simpozij u Delhiju posvećen Dubravki Ugrešić

O ugledu i iznimnoj recepciji djela Dubravke Ugrešić u svijetu govori, uz ostalo, podatak da je simpozij o književnom aktivizmu koji se upravo održava u Delhiju i koji vodi jedan od najvažnijih indijskih kritičara, spisatelja i znanstvenika Amit Chaudhuri posvećen ovoj nedavno preminuloj autorici
Originalni rukopis "Vlastita soba" Virginie Woolf
Originalne stranice rukopisa iz "Vlastite sobe" Virginie Woolf uzete su kao tematska ilustracija simpozija o književnom aktivizmu
Književni aktivizam bi trebao „uzurpirati naša komforna i rigidna mainstream mišljenja, protresti naš književni ukus i standarde, te promovirati nepoznate pisce i zanemarene književne teritorije“. Takav nam aktivizam treba jer se danas ne možemo oslanjati ni na hirove tržišta, ni na „nacionalne književne kanone“, uglavnom muške i anakronistične, rekla je Dubravka Ugrešić

U Delhiju se 31. ožujka i 1. travnja održava osmi po redu simpozij u seriji koja se bavi književnim aktivizmom. Organizira ga Centar za kreativno i kritičko pri Sveučilištu Ashoka, u partnerstvu s Indijskim međunarodnim centrom (IIC). Iako se oslanjaju na potporu indijskih i međunarodnih akademskih institucija i s njima blisko surađuju, simpoziji su otpočetka zamišljeni kao dijalozi izvan ograničenja akademskoga i književno-festivalskoga, kao pokušaj propitivanja tržišno-kulturoloških tendencija koje oblikuju spisateljska i čitateljska očekivanja i prakse, ne nužno u zanimljivom ili kreativnom smjeru, kaže njihov idejni začetnik, jedan od vodećih indijskih kritičara i spisatelja, znanstvenik i glazbenik Amit Chaudhuri, bez čijeg je doprinosa danas nemoguće promišljati (suvremenu) indijsku književnost i društvo općenito.

Pod naslovom Pisac-kritičar i književni studiji (o kojima će raspravljati Matthew Beaumont, Ashutosh Bhardwaj, Lisa Borst, Michel Chaouli, Amit Chaudhuri, Rosinka Chaudhuri, Martin Crowley, Jane Goldman, Rita Kothari, Vidyan Ravinthiran i Sumana Roy), ovogodišnji je simpozij posvećen Dubravki Ugrešić. Chaudhurijevim rječima, „jednoj od najznačajnijih i najvelikodušnijih spisateljica-kritičarki ovoga vremena, i za ovo vrijeme“.

Kad sam počeo planirati te simpozije, rekao mi je Chaudhuri na Jaipurskom književnom festivalu gdje sam ga nakratko srela u siječnju, odmah sam zvao Dubravku. S nama je otkako je sve krenulo, prije osam godina, u Kolkati, dodao je oduševljeno i nastavio pričati o njezinim tekstovima.

Plakat simpozija o književnom aktivizmu u Delhiju
Plakat simpozija o književnom aktivizmu u Delhiju

Osvrćući se na to iskustvo Ugrešić je u razgovoru za Verbivoracious Press 2016. rekla da bi književni aktivizam trebao „uzurpirati naša komforna i rigidna mainstream mišljenja, protresti naš književni ukus i standarde, te promovirati nepoznate pisce i zanemarene književne teritorije“. Takav nam aktivizam treba jer se danas ne možemo oslanjati ni na hirove tržišta, ni na „nacionalne književne kanone“, uglavnom muške i anakronistične, rekla je Ugrešić.

Kao naša istinska transnacionalna autorica, Ugrešić je dodala da spisatelje/ice u egzilu, onom nametnutom ili samonametnutom, ne štite nacionalne institucije i ne tješe poznati kulturno-jezični tereni. „Riskantan je to književni život“, rekla je, ali čini one koji su mu izloženi skromnijima, jer su „neprestano suočeni s vlastitom beznačajnošću. Ujedno je to i stanje konstantnog prevrednovanja: možda je zamorno, naravno, ali moglo bi vam donijeti zadovoljavajući osjećaj otvorenosti i povezanosti sa svijetom.“

Lora Tomaš (1981) je indologinja, prevoditeljica i urednica, autorica romana "Slani mrak".

Danas

Poziv za dodjelu stipendije za mlade književne kritičar(k)e, kolumnist(ic)e, novinar(k)e i student(ic)e

Izdavačka kuća Buybook će za Osmi međunarodni festival književnosti "Bookstan. No East. No West", koji se ove godine održava u periodu od 5. do 8. srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", a vrijeme održavanja je od 2. do 8. srpnja 2023. godine.

Natječaj “Ksaver Šandor Gjalski” za 2023. godinu

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog – Zabok i Društvo hrvatskih književnika raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2023. godinu. Književnim djelom koje se natječe za nagradu smatra se: roman, zbirka pripovijedaka, priča, novela ili putopisa. Rok za predaju je 3. srpnja 2023. godine.

Konkurs / natječaj za nagradu “Mak Dizdar” 2023. godine

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisao je natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji u 2023. godini. Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama. Rok za dostavu je 4. juni/lipanj 2023. godine.

Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini

Objavljen Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini. Na ovaj se Poziv mogu prijaviti autori s prijedlogom književnih djela čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine.

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content