Portal za književnost i kritiku

Uvod u tehnike pričanja s robotom

Portret UImjetnika u mladosti (2)

Drugi i završni nastavak teksta u kojem upoznajemo umjetnu inteligenciju pristupajući joj iz književne perspektive. Trenutno je na svemrežju dostupno i do stotinu vrlo učinkovitih, zapanjujuće sposobnih i nemalo začudnih alata, no u ovom tekstu bavimo se samo ChatGPT-jem. ChatGPT kao jezični model nas ionako najviše zanima
Uskoro, postalo je posve jasno da robot obavlja posao voditelja radionice, i to ne samo urednika koji tekst analizira, već i uči polaznike, a to je osvijestilo još jednu važnu primjenu ovog alata: poučavanje. ChatGPT je fantastičan učitelj

Radionice kreativnog pisanja

Ovo proljeće vodio sam kratku radionicu kreativnog pisanja. U sklopu programa za cjeloživotno obrazovanje odraslih organizirana je radionica od četiri susreta na kojem je prezentirana plemenita vještina stvaranja književnog teksta. Polaznici su morali na svaki susret donijeti napisanu zadaću koja je bila priča ili fragment teksta dužine jedne A4 stranice. Zadaće bismo onda zajedno analizirali i komentirali. A onda smo na jednom susretu u taj naš krug uključili i ChatGTP.

Dali bismo mu instrukciju:

 • Analiziraj sljedeću priču.

pa bismo mu zalijepili tekst priče.

ChatGPT bez greške analizira tekst. Sumariziranje i analiza sadržaja teksta mu je jača strana, štoviše, za to je stvoren. Ipak, u kontekstu radionica nije nam toliko korisna opća analiza. Bolja instrukcija je bila:

 • Analiziraj i ocijeni sljedeću priču. Daj mi estetsku, etičku i spoznajnu ocjenu priče. Što je u priči dobro, a što bi moglo biti bolje?

Slijedi impresivna demonstracija računalne sile. ChatGPT je jasan, precizan, povezao je uzroke i posljedice, jasno odredio svrhu priče i ukazao na nedostatke. Govori stvari poput:Ilustracija: UI

“Priči nedostaju važniji moralni i etički elementi” i “Priča bi mogla dodatno razviti karakterizaciju glavnog lika kako bi čitatelji mogli dublje razumjeti njihove motivacije i osjećaje”, “Priča može biti kraća i fokusiranija na ključne elemente kako bi se izbjeglo gubljenje pažnje čitatelja.”

Ostajemo fascinirani kad Đepeto jasno artikulira ono što mi nismo uspjeli. Jedna je polaznica napisala pomalo hermetičnu i kriptičnu priču o traženju inspiracije. Svi na radionici smo se pomalo mučili s tumačenjem. ChatGPT ju je razumio.

Đepeto sjajno barata s pojmovima estetike, etike i spoznaje, prepoznaje metafore, razumije pouke.

Išli smo dublje. Jedna priča je imala lik Gorana, alter-ega autora koji je prezentiran u interakciji s drugim likovima.

 • Kakav je lik Goran?
 • Koji su Goranovi motivi za takvo ponašanje?
 • Pretpostavi što bi Goran mogao učiniti kad se vrati kući.

ChatGPT je i neloš psiholog. Dobro čita između redova.

 • Napravi mi psihološki profil glavnog lika.
 • Koji je zaplet ove priče?
 • Predloži mi nastavak ove priče.
 • Na ljestvici od 1 do 10, koliko je ova priča kvalitetna u usporedbi s najboljim Hemingwayevim pričama i što bi trebalo napraviti da ocjena bude veća od 7?

Na svaku od ovih instrukcija ChatGPT odgovara jasno i iskoristivo. Nismo u domeni: točan, pogrešan, u domeni smo interpretacije i ono što dobivamo od razgovora s umjetnom inteligencijom svakako je inteligentno, no važnije od toga: rezultat razgovora s robotom je dobivanje točno onih informacija koje su nam na radionici trebale: komentari, kritike i savjeti.

ChatGPT je bio nešto nespretniji kad bi tekst zašao u domenu ironije i sarkazma. Prepoznat će ih ali će mu trebati nešto više konteksta nego nama.

 • Jesu li Goranovi dijalozi sarkastični?

Mogli bi biti, odgovara nam robot. Mi smo znali i prije nego što je Goran otvorio usta da će iz njegovih usta izići plamteći cinizam, jer smo poznavali autora priče, ali ChatGTP je optimistični idealist i svakome daje šansu.

ChatGPT je bio nešto nespretniji kad bi tekst zašao u domenu ironije i sarkazma. Prepoznat će ih ali će mu trebati nešto više konteksta nego nama.

ChatGPT zna biti dosadan. Nadugo i naširoko objašnjava rezultate. Može mu se reći da bude koncizan:

 • Opiši mi ton ove priče jednom riječju.
 • Opiši mi premisu ove priče u 30 ili manje riječi.

Valja primijetiti da nije dobar s brojevima. Na prethodnu instrukciju će bez problema napisati tekst od 40 riječi. Đepeto nije kalkulator. Također, puno njegove preciznosti se gubi u transponiranju jezika. Mi s njim komuniciramo na hrvatskom i on nam na hrvatskom odgovara, no povremeno se mogu osjetiti stanovita iskliznuća.

ChatGPT zna biti fantastičan učitelj

Kad tema nije egzaktna ChatGPT briljira. Odlično razumije stilistiku.

 • Analiziraj i ocijeni sljedeću priču. Posebno ocijeni stil priče. Kako ga poboljšati?
 • Na koje pisce podsjeća stil ove priče?

Treba reći i da je veličina teksta koji se može ubaciti u pitanje ograničena. Ja sam nekad uspješno uspio dobiti analizu teksta od pet do šest kartica, granica varira, no duže od toga uglavnom ne prolazi. Ograničenje veličine nema tek noviji model ChatGPT 4.0 koji nije besplatan, zapravo je vrlo skup budući da cijenu definira količina teksta koji se analizira. Analizirati cijeli roman u ovom trenutku je preskupo. Sorry, urednici.

Zasad, u domeni besplatnog, treba se ograničiti na analizu kraćih priča, poglavlja, ključnih segmenata. Na radionici smo pak imali samo kratke priče i sve smo ih uspješno analizirali. Uskoro, postalo je posve jasno da robot obavlja posao voditelja radionice, i to ne samo urednika koji tekst analizira, već i uči polaznike, a to je osvijestilo još jednu važnu primjenu ovog alata: poučavanje. ChatGPT je fantastičan učitelj.

 • Što je odlika dobre priče?
 • Navedi mi nekoliko savjeta kako da počnem pisati dobru prozu.
 • Daj mi savjete kako poboljšati sljedeći ulomak.

ChatGPT neprocjenjiv je instruktor svima koji počinju s pisanjem.

UI za pisce

ChatGPT je, već znamo, alat za generiranje teksta. No ne treba nam nasumični besmislen model oponašanja književnosti. Čak i da UI u ovom trenutku generira dobru književnost (a ne generira) pitanje je: što bismo s njom? Tko bi želio čitati roman koji je napisao stroj? Čitamo li da spoznamo neku novu istinu, uvid u dušu autora, ili nam je čitanje opet-jednih-te-istih knjiga opuštajuće? Pretpostavljam da sve ima svoju publiku, no, svejedno, u ovom trenutku ChatGTP nam neće stvoriti ništa što bismo mogli prozvati umjetnošću. Ali može nama pomoći u istom cilju.

Čak i da UI u ovom trenutku generira dobru književnost (a ne generira) pitanje je: što bismo s njom? Tko bi želio čitati roman koji je napisao stroj? Čitamo li da spoznamo neku novu istinu, uvid u dušu autora, ili nam je čitanje opet-jednih-te-istih knjiga opuštajuće?

Znači, kad pišemo književni tekst i treba nam ona jedna dobra rečenica nećemo reći “Napiši mi dobru rečenicu”, ali bismo mogli:

 • Napiši mi deset metafora za zalazak.
 • Napiši mi deset varijacija rečenice s motivima gladnog psa i cvijeća, i stavi u opreku njegovu muku i njihovu ljepotu.
 • Napiši mi rečenicu o smrti u stilu Miguela de Cervantesa.

Rezultati neće biti rečenice koje bi željeli copy-pasteati u vlastiti tekst, ali su vrlo inspirativne i iskoristive. Možemo se igrati i motivima i temama, sukobima i pozicijama te svim ostalim elementima književnog teksta:

 • Koji bi bili elementi scenografije koji bi mogli opisati lik kojem su potonuli svi brodovi?
 • Kako metaforički miriše prostor u kojem narkoman razmišlja o tome da ukrade novac od vlastitih roditelja?
 • Učitelj otkrije da je njegov najbolji učenik varao na svim ispitima. Napiši mi kako će reagirati na tu činjenicu, ako zamislimo da učitelj ima karakter boga Zeusa.
 • Žena odlazi u trgovinu. O čemu razmišlja dok prelazi cestu? Daj mi nekoliko varijacija tog razmišljanja u stilu romana Harukija Murakamija.
 • Daj mi nekoliko neočekivanih metafora za opis mora.
 • U jednoj rečenici mi napiši opis vesele žene u stilu Edgara Allana Poea. Daj mi nekoliko varijacija te rečenice.

Isprobajte instrukcije slične ovima. Dopustite si da vas UI impresionira.

Znači, mi možemo Đepeta pitati da nam piše u stilu književnih kanona, jer ih zna, no želimo li to, možemo ga naučiti i naše kanone.

UmjetnoInteligentni Koščec, Kolanović i Simić!

S elektronickeknjige.com sam kopirao nekoliko odlomaka romana Ovo malo vode na dlanu Marinka Koščeca (“autor stilski iznimno rafiniranog, produhovljenog, ali i britkog izraza” piše u opisu romana) i kopirao ih u chat uz instrukciju:

 • Pročitaj ovaj odlomak romana i nauči stil. Potom mi napiši odlomak teksta od tri rečenice u kojima čovjek kroz prozor promatra kišu u istom stilu.

U rezultirajućem tekstu kapi su se prelijevale po staklu kao da su odlučile istražiti svaku moguću putanju koju im pruža površina prozora. Automobili su prolazili u jedva zamjetljivom nizu, ostavljajući za sobom tanke vodene tragove, kao da plove niz nevidljive rijeke na asfaltu. Nikad ljepše rečenice Đepeto nije kreirao. Ponovio sam isti eksperiment sa Sloboština Barbie Maše Kolanović i Nahrani me Romana Simića i bio vrlo direktno katapultiran u njihove poetike i teme. Chat je rastezao i gužvao zadane stilove i teme i u tome bio sjajan ili bar sjajno uvjerljiv.

U odgovorima ne očekujte sistematičnost. Generirani odgovori su uvijek različiti. Zbog konteksta vaših ranijih razgovora s ChatGPT-jem, ali i zbog same osnove kako neuronska mreža radi, na isto pitanje nikad nećete dobiti isti odgovor.

Odgojeni smo u vremenu u kojem nas se učilo da računala ne griješe. Kad treba pomnožiti dva broja čovjek će često pogriješiti, računalo nikad. No ove su se pozicije već neko vrijeme izmijenile. Pojavom cloud computinga, računalni resursi više nisu stabilni nego se dinamički prilagođavaju rastućem zahtjevu za korištenja i računanja te mogu proizvesti prstohvat numeričkih nestabilnosti koje rastu s količinom korištenja, a korištenje je masovno. Samo ChatGPT ima dvije milijarde posjeta mjesečno.

Dodatno, neuronske mreže ne garantiraju ništa, stohastički modeli i nedeterminirano ponašanje u samom su srcu UI alata čije je ChatGPT dijete. Ukratko, računala griješe, računala puno griješe, važno je da to razumijemo.

Primjeri za svakodnevnu upotrebu

U nastavku, bez mnogo objašnjavanja prilažem listu nekih općih mjesta i načina korištenja ovog alata, s primjerima instrukcija. Za uspješno korištenje ChatGPT-ja prvenstveno treba razumjeti način komunikacije i imati ideju o mogućnostima tog alata. Lista primjera zapravo je najbolja uputa.

Upozorenje: ChatGPT koristi prethodni kontekst razgovora za nastavak, pa je za neke situacije potrebno pokrenuti novi razgovor da se stariji razgovori ne upliću u odgovore. Na primjer, ako ste prvo tražili rečenicu u Cervantesovu stilu, a nakon toga u istom razgovoru pitali što je zenit, moglo bi se dogoditi da odgovor zvuči barokno.

U nastavku, bez mnogo objašnjavanja prilažem listu nekih općih mjesta i načina korištenja ovog alata, s primjerima instrukcija. Za uspješno koristiti ChatGPT prvenstveno treba razumjeti način komunikacije i imati ideju o mogućnostima tog alata. Lista primjera je zapravo najbolja uputa

Generiranje ideja:

 • Daj mi 10 ideja za kratku priču na temu granica kao mjesta ograničavanja ljudskih sloboda.

Unaprjeđivanje:

 • Daj mi savjete kako da unaprijedim ovu priču koju sam napisao za natjecanje u kojem je žiri posebno osjetljiv na socijalnu nepravdu:

Generiranje uputa:

 • Napiši mi korak po korak kako da složim siže i sinopsis za prvu epizodu serije kojoj je glavni lik vračara sa sela iz 19-tog stoljeća.

Sumariziranje:

 • Napiši mi sažetak sljedećeg teksta u najviše 100 riječi. Koristi novinski stil pisanja.

Prijevod:

 • Prevedi mi frazu “Bon appétit” u kontekstu swinger-kluba na hrvatski.

Unaprjeđivanje vještina:

 • Savjetuj me kako da završim članak o umjetnoj inteligenciji za potrebe portala koji čitaju književnici.

Drugi mediji:

 • Napiši mi stranicu scenarija za kratki film kako bih iz njega naučio format pisanja scenarija. U njoj upotrijebi različite standarde i trikove zanata.

Opći savjeti:

 • Netko je objavio moju priču bez dozvole. Što mogu učiniti?

Kreiranje analogija:

 • Kreiraj analogiju za opis radionice kreativnog pisanja.

Pisanje namjenskih tekstova:

 • Koristeći opisni stil pisanja i ciljajući na ljubitelje umjetnosti, napiši tekst za katalog izložbe za suvremenu umjetničku izložbu u lokalnoj galeriji, ističući inovativne tehnike i misaone teme koje nude izloženi umjetnički radovi.

Argumentiranje:

 • Napiši tri argumenta za upotrebu UI-ja na sveučilištima iz različitih perspektiva. Prije teksta navedi karakteristike različitih likova iz čijih perspektiva pišeš.

Protuargumentiranje:

 • Sada pobij te stavove.

Biografija:

 • Napiši umjetničku biografiju slikara ističući njihov jedinstveni umjetnički stil i inspiraciju na način koji će vjerojatno privući potencijalne kupce i vlasnike galerija, koristeći odgovarajući jezik i ton.

Vježbe pisanja:

 • Za ljude koji žele učiti kreativno pisanje smisli vježbu razvoja zapleta za pisce srednje razine koja uključuje stvaranje konture priče, s naglaskom na poboljšanju strukture priče i ritmu.
 • Za ljude koji žele učiti kreativno pisanje smisli vježbu dijaloga za početnike u pisanju koja uključuje pisanje razgovora između dva lika, s naglaskom na poboljšanju prirodnog zvuka dijaloga.
 • Za pisce napredne razine smisli vježbu izgradnje svijeta koja uključuje stvaranje detaljnog opisa okruženja, s naglaskom na poboljšanje senzornih detalja i dosljednosti svijeta.
 • Za pisce koji se žele usavršiti osmisli vježbu uređivanja koja uključuje prepravljanje odlomka radi jasnoće i sažetosti, s naglaskom na poboljšanju preciznosti i protoka.

Psihologija:

 • Odgovori kao bračni savjetnik: Što bi preporučio ako bi bio zamoljen za savjet u vezi sa sljedećim problemom: nedostatak intimnosti, uzimajući u obzir ulogu i odgovornost svakog partnera, emocionalni i psihološki utjecaj problema te strategije za poboljšanje komunikacije i povjerenja?

Vic:

 • Napiši mi vic do 50 riječi u kojem umjetna inteligencija poučava kreativno pisanje.

Zauzimanje uloga:

 • Pretvaraj se da si izdavač koji želi objaviti moj roman iako sam ga ponudio drugom izdavaču. Napiši tekst pisma u kojem me pokušavaš pridobiti suptilno i vrijeđajući i degradirajući tog drugog izdavača. Tekst pisma neka bude duhovit.

Simulacija složenog razgovora:

 • Simuliraj intervju u izdavačkoj kući. Ja sam neobjavljeni pisac koji je napisao prvi roman. Ti si urednik i postavljaš mi pitanja o tekstu koji sam donio te ćeš na osnovu mojih odgovora donijeti odluku o objavi mog romana. Postavljaj mi sve teža pitanja kako bi procijenio kvalitetu obrazovanja i rada, ali tek nakon što odgovorim. Počnimo s time da se predstaviš.

Stil:

 • Napiši mi ovaj tekst u tonu:
  • formalno
  • neformalno
  • empatično
  • histerično
  • disjunktivno
  • edukativno
  • poetično
  • novinarski
 • ili, u stilu:
  • Hemingway
  • Dostoevsky
  • Mark Twain
  • Oscar Wilde
  • Charles Bukowski
  • The Wall Street Journal
  • TIME magazine
  • Ezopove basne
  • Disney priče

Komunikacija s robotom se ne svodi samo na pitanje i odgovor. ChatGPT je chat, što znači razgovor koji ne završava u jednoj interakciji. Primjer korisnih uputa za nastavak razgovora, to jest reakciju na generirani odgovor su:

 • Pojasni mi što misliš pod…
 • Napiši mi sažetak našeg razgovora u listi.
 • Ali zašto?
 • Još 10 primjera.
 • Prepišite u stilu…
 • Odgovori mi ponovno, ali uzmi u obzir sljedeći kontekst: …
 • Koje su prednosti i nedostaci toga?

Siđe Prometej s Olimpa skrivajući vatru u štapu i pokloni je ljudima. Bogovi su bili ljuti, ljudi su prosperirali, ali mnogi su i izgorjeli.
Probajte i iznenadite se mogućnostima današnjih jezičnih generatora. A onda ih iskoristite za nešto genijalno.

 

(Ovdje možete pročitati prvi dio teksta.)

*Tekst je dio programa “Suvremeni književni kanon – kritički pogled” i sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija temeljem natječaja Agencije za elektroničke medije.

Želimir Periš (Zadar, 1975.) je diplomirani inženjer računarstva. Vodio je OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zapis, udrugu zadarskih pisaca, s kojima je organizirao mnoge književne programe uključujući KaLibar bestival 2013-2018. Objavio je: zbirke priča "Mučenice" (2013.) i "Gracija od čempresa" (2022.), romane "Mima i kvadratura duga" (2014.), "Mima i vaše kćeri" (2015.), "Mladenka kostonoga" (2020.), zbirku pjesama "x" (2016.) i slikovnicu "Straška postavlja teška pitanja" (2021.). Za "Mladenku kostonogu" dobio je nagradu Kočićevo pero i Tportalovu nagradu za najbolji hrvatski roman 2020. godine.

Danas

Natječaj za pjesničku rezidenciju “Vesna Parun” na otoku Zlarinu

Dvotjedna književna rezidencija za hrvatske pjesnike i pjesnikinje organizira se na Zlarinu, rodnom otoku Vesne Parun po kojoj projekt nosi ime. Obuhvaća boravak na otoku, posjet zanimljivim lokalitetima u Šibensko-kninskoj županiji i minimalno jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu.

Festival književnosti i kulture „KaLibar bestival“

Festival književnosti i kulture „KaLibar bestival“ održat će se u Pazinu od 24. do 27. travnja u prostorima Kaštela. Ovogodišnji KaLibar je jedanaesti po redu, osim poznatih pisaca, okupit će kvizaše, likovnjake, filmaše i glazbenike. Festival počinje u srijedu, 24. travnja

ZAGREB BOOK FESTIVAL 2024.

Program Zagreb Book Festivala 2024. (od 13. do 17. svibnja) sastoji se od 20 književnih događanja na kojima će sudjelovati preko 40 domaćih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, prevoditelja i publicista poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla, Dorte Jagić, Miljenka Jergovića, Nives Madunić Barišić, Ande Bukvić Pažin, Borisa Dežulovića, Tvrtka Jakovine, Ozrena Bitija, Luke Ostojića, Andrije Škare, Mladena Blaževića i mnogih drugih

Izdvojeno

 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno

Programi

Najčitanije

 • Tema
 • Glavne vijesti
 • Kritika
 • Publicistika
 • Kritika
 • Poezija
 • Kritika
 • Proza
 • Glavne vijesti
Skip to content