Portal za književnost i kritiku

In memoriam Dario Grgić

Nemo – skriveno blago Darija Grgića i prijatelja

Nedavno preminuli kolega, osječki književni kritičar i esejist širokog spektra, meke ruke i ugodne naravi Dario Grgić je, što je manje poznato, pokrenuo on-line časopis Nemo, koji je i mala arhiva njegovih radova i promišljanja
Dario Grgić
Foto: Privatna arhiva

Tekstovi Darija Grgića bili su mnogo više od običnih književnih recenzija; u njima se prelamao autorov svjetonazor, strast za čitanjem i traženjem skrivenih smislova u književnosti, ali i dubljih uvida o nama i svijetu. U njegovim se tekstovima ogledala specifična filozofija čitanja, kao i iznimna autorova erudicija, nekonvencionalnost i originalnost prosudbi te sloboda da se o književnosti govori izvan granica normiranoga medijskog diskursa.

O Grgićevu odnosu prema književnosti i čitanju najbolje govore sami njegovi tekstovi i prilozi. Stoga u znak sjećanja na preminulog kolegu prenosimo u našoj rubrici Multimedija nekoliko njegovih priloga iz on-line časopisa za kulturu i društvo Nemo koji je pokrenuo 2020. godine. Riječ je o podcastima iz serije „Zašto čitati“ u kojoj je prvih nekoliko epizoda opremljeno i videom, dok su potom snimljene samo audio forme. Osim podcasta „Zašto čitati“, Nemo sadrži zanimljive tekstove u rubrikama: „Atlantida“, „Eseji“, „Razgovori“, „Recenzije“ i „Od Matoša do Karakaša“, a uz Darija Grgića na njemu su surađivali Marko Gregorić, Stanko Andrić, Ivan Zrinušić, Ivan Cingel, Jagor Bučan i drugi.

 

 

 

Dario Grgić (Osijek, 1964.-2023.) nakon završetka gimnazije u rodnom gradu, studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Tekstove je objavljivao u časopisima i novinama Književna revija, Jutarnji list, Kolo, Kvadrat, Libra Libera, Nacional, Novosti, Poezija, Politika (Beograd), Relations, Riječi, Think Tank (Beograd),Vijenac, Zarez… kao i online na T-portalu, Modernim vremenima, Radiju 101; a u Glasu Slavonije godinama je uz književne kritike i razgovore objavljivao glazbene recenzije te prikaze strip izdanja. Bio je i stalni suradnik emisije “Knjiga ili život” (HTV3).

Radio je kao urednik u izdavačkoj kući Eos, a pri udruzi DPMK (Društvo za promicanje književnosti na novim medijima) uredio je više knjiga. Bio je dugogodišnji član uredništva Zareza, a kao član Hrvatskog društva pisaca bio je predsjednik osječko-baranjskog ogranka HDP-a.

Za svoj rad dobio je Povelju uspješnosti “Julije Benešić” Društva hrvatskih književnika za kritiku 2005. godine.

Dario Grgić pisao je i za online fanzin Hombre odnosno, kao među prvim poznatijim blogerima 2000-ih, za blog Hombre Zone, na kojem je također objavio niz eseja i književnih kritika.

Autor je knjige eseja Romantika je roba iz uvoza (Ljevak, 2013).

Danas

60. Goranovo proljeće

Zagreb, Lukovdol, Rijeka

Goranovo proljeće slavi 60. godina! Naša najznačajnija pjesnička manifestacija prvi se put održala davne 1964. godine, a u godišnjem ritmu kontinuirano se odvija do danas. Goranovo proljeće, jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećeno je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

16. Pričigin

Split

Objavljen je program ovogodišnjeg Pričigina koji će se održati od 21. do 25. ožujka ove godine!

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content