Portal za književnost i kritiku

In memoriam Dario Grgić

Nemo – skriveno blago Darija Grgića i prijatelja

Nedavno preminuli kolega, osječki književni kritičar i esejist širokog spektra, meke ruke i ugodne naravi Dario Grgić je, što je manje poznato, pokrenuo on-line časopis Nemo, koji je i mala arhiva njegovih radova i promišljanja
Dario Grgić
Foto: Privatna arhiva

Tekstovi Darija Grgića bili su mnogo više od običnih književnih recenzija; u njima se prelamao autorov svjetonazor, strast za čitanjem i traženjem skrivenih smislova u književnosti, ali i dubljih uvida o nama i svijetu. U njegovim se tekstovima ogledala specifična filozofija čitanja, kao i iznimna autorova erudicija, nekonvencionalnost i originalnost prosudbi te sloboda da se o književnosti govori izvan granica normiranoga medijskog diskursa.

O Grgićevu odnosu prema književnosti i čitanju najbolje govore sami njegovi tekstovi i prilozi. Stoga u znak sjećanja na preminulog kolegu prenosimo u našoj rubrici Multimedija nekoliko njegovih priloga iz on-line časopisa za kulturu i društvo Nemo koji je pokrenuo 2020. godine. Riječ je o podcastima iz serije „Zašto čitati“ u kojoj je prvih nekoliko epizoda opremljeno i videom, dok su potom snimljene samo audio forme. Osim podcasta „Zašto čitati“, Nemo sadrži zanimljive tekstove u rubrikama: „Atlantida“, „Eseji“, „Razgovori“, „Recenzije“ i „Od Matoša do Karakaša“, a uz Darija Grgića na njemu su surađivali Marko Gregorić, Stanko Andrić, Ivan Zrinušić, Ivan Cingel, Jagor Bučan i drugi.

 

 

 

Dario Grgić (Osijek, 1964.-2023.) nakon završetka gimnazije u rodnom gradu, studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Tekstove je objavljivao u časopisima i novinama Književna revija, Jutarnji list, Kolo, Kvadrat, Libra Libera, Nacional, Novosti, Poezija, Politika (Beograd), Relations, Riječi, Think Tank (Beograd),Vijenac, Zarez… kao i online na T-portalu, Modernim vremenima, Radiju 101; a u Glasu Slavonije godinama je uz književne kritike i razgovore objavljivao glazbene recenzije te prikaze strip izdanja. Bio je i stalni suradnik emisije “Knjiga ili život” (HTV3).

Radio je kao urednik u izdavačkoj kući Eos, a pri udruzi DPMK (Društvo za promicanje književnosti na novim medijima) uredio je više knjiga. Bio je dugogodišnji član uredništva Zareza, a kao član Hrvatskog društva pisaca bio je predsjednik osječko-baranjskog ogranka HDP-a.

Za svoj rad dobio je Povelju uspješnosti “Julije Benešić” Društva hrvatskih književnika za kritiku 2005. godine.

Dario Grgić pisao je i za online fanzin Hombre odnosno, kao među prvim poznatijim blogerima 2000-ih, za blog Hombre Zone, na kojem je također objavio niz eseja i književnih kritika.

Autor je knjige eseja Romantika je roba iz uvoza (Ljevak, 2013).

Danas

Skribonauti: Radionica kreativnog čitanja

Radionica kreativnog čitanja na kojoj polaznici istražuju suvremenu književnu produkciju počinje krajem mjeseca. 
Do kraja 2023. subotama u 10 i 30 u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Vukovarska 35 i to 28.10., 11.11., 25.11. i 9.12.
Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se može na: skribonauti@gmail.com

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content