Portal za književnost i kritiku

Loading Događanja
Plakat: Štefica Cvek u dijalogu

Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama

09/05/2023 - 10/05/2023

Sagovornice i sagovornici na događaju biće spisateljice Mihaela Šumić i Senka Marić — obe jedne od dobitnica nagrade „Štefica Cvek”, kao i prevodilac Aleksandar Trifunović. Moderatorka razgovora biće Ivana Dražić.
Mihaela Šumić je spisateljica i prevoditeljica rođena 1998. godine u Banjaluci. Završila je Opću gimnaziju Katoličkog školskog centra „Blaženi Ivan Merz.“ Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti „Imperativ” u Banjaluci, „Rukopisi” u Pančevu i „Kikinda Short“ u Kikindi i Beogradu. Do sada je objavila zbirku pjesama „Nekoliko sitnih uboda” (Imprimatur, 2020), za koju je dobila nagradu „Čučkova knjiga” za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini, zbirku priča „Herbarij svete smrti” (Imprimatur, 2021) za koju je uz još osam naslova dobila regionalnu književnu nagradu „Štefica Cvek“ i zbirku poezije „Imenik Laure Carvalho“ (Imprimatur, 2022).
Senka Marić piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije i romane Kintsugi tijela i Gravitacije. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, među kojima su evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013., Zija Dizdarević 2000., te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore za Kintsugi tijela. Engleski prevod romana Kintsugi tijela nagrađen je s English PEN Translates Award, i u užem je izboru EBRD Award. Roman Gravitacije nagrađen je Štefica Cvek nagradom. Dela su joj prevedena na engleski, španski, nemački, ruski, mađarski i slovenački jezik.Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umetnost strane.ba.
Aleksandar Trifunović, rođen je 18. februara 1994. godine u Užicu. Diplomirao je 2017. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – modul albanski jezik, književnost, kultura, a 2022. godine magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani na smerovima Južnoslovenske studije, prevodilački smer i Uporedna slovenska lingvistika. Na istom fakultetu je trenutno student interdisciplinarnog studijskog programa Humanistika i društvene nauke, na programu Slavističke studije.Tokom svojih studija je bio učesnik mnogih prevodilačkih projekata od kojih se ističu:
– godine 2016. za „Muzej savremene umetnosti” iz Beograda je preveo dva filma o slovenačkom slikaru Mariju Pregelju Marginalije i De profundis: O delima Marija Pregelja;
– manifestaciju „Dani slovenačkog filma u Beogradu” (2016, 2017. i 2018.godine) za koju je preveo nekoliko filmova sa slovenačkog na srpski jezik. Neki od naslova su: Fontana / Fontana, Futura: Na odprtem / Budućnost na otvorenom, Dolga pot do prvih korakov / Dug put do prvih koraka, Blue Velvet Revisited, Dober tek / Prijatno, Odraščanje / Odrastanje.
– prevod pesme Ohridska kuća Liljane Čalovske, objavljena u zbirci Dojdi vo Ohrid = Pridi na Ohrid : dvojezični ilustrirani izbor makedonske poezije z ohridskimi motivi (Dođi na ohrid: dvojezični ilustrovani izbor makedonske poezije s motivima Ohrida)
– prevod dela romana Dimnjak (Oxhaku) albanskog autora Mihalja Gramena u okviru projekta Zvučna biblioteka Filozofskog fakulteta u Ljubjljani.
Godine 2020. je u okviru Društva studenata Južnoslovenskih studija održao dva predavanja na temu kulturne istorije Albanaca. Trenudno kao honorarni saradnik učestvuje u stvaranju emisije Sami naši koja se emitiuje na prvom programu Radija Slovenija, koja se bavi temama iz svakodnevnog života ljudi iz bivših jugoslovenskih republika koji žive u Sloveniji. U okviru Centra za pedagoško obrazovanje Filozofskog fakulteta u Ljubljani vodi kurseve albanskog jezika. Govori srpski, slovenački, engleski, albanski i makedonski.
„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” je projekat zamišljen kao serijal od šest književnih događaja, koji imaju za cilj jačanje, promociju i kritičku analizu savremen feminističke, kvir i društveno angažovane književnosti u većini post-jugoslovenskih zemalja. Projekat takođe ima za cilj da stvori dijalog između književnica/kai prevodilaca/teljki, i podstakne prevode između BHSC, slovenačkog, makedonskog i engleskog jezika. Projekat u saradnji realizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), PEN Centar u Bosni i Hercegovini, Kulturtreger/Booksa (Hrvatska) i Koalicija MARGINI (Severna Makedonija).
Regionalni feministički kolektiv književnih kritičarki Pobunjene čitateljke, osnovao je 2021. godine prvu regionalnu feminističku književnu nagradu „Štefica Cvek” , koju je početkom 2022. godine dobilo devetoro autorki/a koji pišu na BHSC jeziku. Akcenat nagrade nije takmičenje, već selekcija i promocija vrednih društveno-angažovanih i estetski inovativnih dela ne samo feminističke, već i kvir, antikolonijalne, neomarksističke i drugih progresivnih pristupa književnosti. Tako devetoro autorki/a predstavja ravnopravne dobitnice/ke nagrade.
Uprkos višegodišnjim nastojanjima da se književna scena u regionu bolje poveže – što je takođe i jedan od ciljeva nagrade „Štefica Cvek” – regionalna književna scena je i dalje fragmentarna. Mnoge dobitnice/i nagrade „Štefica Cvek” ostaju neobjavljeni u susednim državama, a neke od njih su čak i jedva poznate van granica svojih zemalja. Ovo odražava širi problem gde se čak ni svi najpopularniji autori/ke ne prevode i objavljuju u drugim zemljama u regionu. Poseban problem predstavlja nedovoljan prevod književnih dela između BHSC, slovenačkog i makedonskog jezika. Cilj nam je doprineti rešavanju ovih problema nizom od šest književnih događaja koji će se dogoditi u Hrvatskoj (Zagreb), Srbiji (Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo) i Severnoj Makedoniji (Skoplje).
Govornici će biti dobitnice prve nagrade „Štefice Cvek”, prevodioci/teljke, a moderatorke/i događaja će biti književne kritičarke/i i urednice/i. Događaji se odvijaju jednom mesečno od decembra 2022. godine, do maja 2023. godine.
„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” nastaje uz finansijsku podršku evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI

Podijelite

  • Ovaj događaj je prošao.

Detalji:

Početak:
09/05/2023
Kraj:
10/05/2023
Događaj Tags:
, ,
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/904455797484290/

Lokacija

Booksa
Martićeva ul. 14D
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Skip to content