Portal za književnost i kritiku

Gledam, čitam, pišem

Banijska književna antologija u slici

Predstavljamo dva video-rada nastala u sklopu programa "Gledam, čitam, pišem" koji povezuju Baniju i poeziju, a autor im je Vid Bešlić
Isječak iz videa na temu pjesme Ane Brnardić "Luđak"
Isječak iz videa na temu pjesme Ane Brnardić "Luđak"

U sklopu programa Gledam, čitam, pišem koji se održava posljednjih nekoliko mjeseci na Baniji, osim radionica pisanja i čitanja, nastaju i video radovi na temu književnosti Banije. U suradnji s Miroslavom Kirinom, pjesnikom i autorom Banijske književne antologije, autor ovih video-radova je student Akademije dramskih umjetnosti Vid Bešlić.

Dosada je Bešlić realizirao dva video-rada koji povezuju Baniju i poeziju. Prvi je rad inspiriran pjesmom “Luđak” autorice Ane Brnardić.

 

 

Drugi je nastao na pjesmu “Zapis o starcima iz moga sela” Miloša Kordića.

 

 

S obzirom da Petrinja nema rodilište, većina Petrinjaca rođena je u Sisku, a među njima 24. lipnja 2000. i Vid Bešlić. Završio je osnovnu školu u Petrinji te jezičnu gimnaziju u Sisku. Vid nije samo pjesnik, on je i glazbenik pa ne čudi da je završio i Glazbenu školu Frana Lhothe u Sisku. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u dramskoj i novinarskoj sekciji. U slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Aktivno surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine. Vid je svestrana mlada osoba kojoj je umjetnost način života. Studira glumu na Akademiji dramske umjetnosti.

Miloš Kordić (1944, Komogovina kraj Hrvatske Kostajnice), autor je brojnih pjesničkih, ali i proznih knjiga. Uvrštavan je u književne antologije, panorame i zbornike. Od 1991. živi i stvara u Beogradu. Kordić doživljava Baniju kao životno, emocionalno i metafizičko uporište svoga pisanja.

Zapis o starcima iz moga sela

Ako vas uopće ima – onda ste dobri i dragi
Ako ste se uopće ikad vratili iz pakla
Kroz koji ste išli, malo prije, kao jučer
Ako ste uopće gdje izdvojeni i sami
U dobroti koju ste teško i krvavo stjecali

Pod onim drvetom, na klupi, na kraju sela
Sa cigarom od novina i komotljike
I kresivom: gljiva, kremen i željezo
I vatra, vatra neprestana, tiha večernja
Dobra da gori, čista da grije

Ako ste se uopće vratili s proplanaka
Iz godina kojima ste služili dobru sutrašnjem
Iz godina nad vrletima, kroz klance olujne
Ako ste uopće ikada stigli u priču
O onima koji su voljeli sve što smo imali

O onima koji su neprimjetno stizali
U žestok smisao života, kao vrijednost
Kojoj ste oduvijek pripadali, dobri moji
Ako vas uopće ima – onda se odmorite
Dugo i slatko, u ljepoti prozračja večernjeg

 

Pročitajte još tekst Monike Herceg o programu Gledam, čitam, pišem i tekst Marije Dejanović o školstvu na Baniji.

Projekt Gledam, čitam, pišem podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Srpsko narodno vijeće, a organizator je Hrvatsko društvo pisaca.

Danas

Otvorene prijave za Culture Moves Europe

Projekt Culture Moves Europe namijenjen je umjetnicima i kulturnim profesionalcima koji rade u sektorima glazbe, književnosti, arhitekture, kulturne baštine, dizajna i modnog dizajna, likovne umjetnosti i izvedbenih umjetnosti te se njime potiče međunarodna suradnja. Prijaviti se možete do 31. svibnja!

17. Subversive festival

17. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA održat će se od 20. svibnja do 8. lipnja. Novi „majski šušur“ uz raskošno festivalsko izdanje uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA.

Raspisana Književna nagrada Predrag Matvejević 2024.

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Kulturno informativni centar u Zagrebu i Suzana Matvejević, uz potporu grada Zagreba, podršku hrvatskog PEN-a i medijsko pokroviteljstvo radija i časopisa Nacional, raspisuju Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2024. godinu.

Panonski festival knjige

Festival nudi raznolik program za sve uzraste uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.
Program će se odvijati u dvorani Gradski vrt Osijek od 22. do 26. svibnja!

Izdvojeno

 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno
 • Tema
 • Izdvojeno

Programi

Najčitanije

 • Iz radionice
 • O(ko) književnosti
 • Glavne vijesti
 • Kritika
 • Proza
 • Glavne vijesti
 • Iz radionice
Skip to content