Portal za književnost i kritiku

Gledam, čitam, pišem

Banijska književna antologija u slici

Predstavljamo dva video-rada nastala u sklopu programa "Gledam, čitam, pišem" koji povezuju Baniju i poeziju, a autor im je Vid Bešlić
Isječak iz videa na temu pjesme Ane Brnardić "Luđak"
Isječak iz videa na temu pjesme Ane Brnardić "Luđak"

U sklopu programa Gledam, čitam, pišem koji se održava posljednjih nekoliko mjeseci na Baniji, osim radionica pisanja i čitanja, nastaju i video radovi na temu književnosti Banije. U suradnji s Miroslavom Kirinom, pjesnikom i autorom Banijske književne antologije, autor ovih video-radova je student Akademije dramskih umjetnosti Vid Bešlić.

Dosada je Bešlić realizirao dva video-rada koji povezuju Baniju i poeziju. Prvi je rad inspiriran pjesmom “Luđak” autorice Ane Brnardić.

 

 

Drugi je nastao na pjesmu “Zapis o starcima iz moga sela” Miloša Kordića.

 

 

S obzirom da Petrinja nema rodilište, većina Petrinjaca rođena je u Sisku, a među njima 24. lipnja 2000. i Vid Bešlić. Završio je osnovnu školu u Petrinji te jezičnu gimnaziju u Sisku. Vid nije samo pjesnik, on je i glazbenik pa ne čudi da je završio i Glazbenu školu Frana Lhothe u Sisku. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u dramskoj i novinarskoj sekciji. U slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Aktivno surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine. Vid je svestrana mlada osoba kojoj je umjetnost način života. Studira glumu na Akademiji dramske umjetnosti.

Miloš Kordić (1944, Komogovina kraj Hrvatske Kostajnice), autor je brojnih pjesničkih, ali i proznih knjiga. Uvrštavan je u književne antologije, panorame i zbornike. Od 1991. živi i stvara u Beogradu. Kordić doživljava Baniju kao životno, emocionalno i metafizičko uporište svoga pisanja.

Zapis o starcima iz moga sela

Ako vas uopće ima – onda ste dobri i dragi
Ako ste se uopće ikad vratili iz pakla
Kroz koji ste išli, malo prije, kao jučer
Ako ste uopće gdje izdvojeni i sami
U dobroti koju ste teško i krvavo stjecali

Pod onim drvetom, na klupi, na kraju sela
Sa cigarom od novina i komotljike
I kresivom: gljiva, kremen i željezo
I vatra, vatra neprestana, tiha večernja
Dobra da gori, čista da grije

Ako ste se uopće vratili s proplanaka
Iz godina kojima ste služili dobru sutrašnjem
Iz godina nad vrletima, kroz klance olujne
Ako ste uopće ikada stigli u priču
O onima koji su voljeli sve što smo imali

O onima koji su neprimjetno stizali
U žestok smisao života, kao vrijednost
Kojoj ste oduvijek pripadali, dobri moji
Ako vas uopće ima – onda se odmorite
Dugo i slatko, u ljepoti prozračja večernjeg

 

Pročitajte još tekst Monike Herceg o programu Gledam, čitam, pišem i tekst Marije Dejanović o školstvu na Baniji.

Projekt Gledam, čitam, pišem podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Srpsko narodno vijeće, a organizator je Hrvatsko društvo pisaca.

Danas

Natječaj za izbor tri nova dramska teksta: Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi

Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, Slovensko narodno kazalište Maribor - Festival Boršnikovo srečanje, Slovenija, i Beogradsko dramsko kazalište, Srbija, kao partneri i producenti raspisuju: natječaj za izbor tri nova / neobjavljena dramska teksta u okviru kazališnog projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi. Rok predaje je 18. siječnja 2023. godine!

Objavljen javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2022.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2022. godinu, na koji se mogu prijaviti autori s novim dramskim djelima na hrvatskom jeziku, a koja do objave odluke Stručnoga povjerenstva, nisu izvedena ni objavljena u bilo kojem obliku. Svaki autor može prijaviti jedno djelo neovisno o vrsti i tematici djela. Rok za slanje je 45 dana od objave poziva u Narodnim novinama

28. Sa(n)jam knjige u Istri

Dvadeset osmi Sa(n)jam knjige u Istri održava se od 25. studenog do 4. prosinca 2022. godine te će ugostiti inozemne goste, nagrađivane spisateljice, imati premijere s domaće i regionalne scene kao i program za djecu. Dalje o programu možete pročitati u nastavku

Otvorene prijave za Paul Celan Fellowship Program 2023/24

Paule Celan Fellowship program nudi stipendije za prevoditelje za akademsku godinu 2023/24. Stipendija uključuje boravak u Beču i mjesečnu stipendiju od 3000 eura. Prijave se tiču prijevoda sa zapadnih europskih jezika na istočne, i obrnuto, kao i prijevode istočnoeuropskih autora, iz domene humanistike, društvenih znanosti i kulturnih studija te se fikcija i proza ne razmatraju. Rok za prijavu je 23. siječnja 2023. godine.

Izdvojeno

  • O(ko) književnosti
  • Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content