Portal za književnost i kritiku

U objektivu

Adrijana Vidić: Portreti slušateljica i slušatelja

Predstavljamo ciklus fotografija Adrijane Vidić koji prikazuje spisateljice i pisce u trenucima dok slušaju druge kako govore
Adrijana Vidić autoportret
Adrijana Vidić autoportret

Čitateljice i čitatelji našeg Portala vjerujemo da su već primjetili dojmljive, većinom crno-bijele fotografije koje smo objavljivali uz tekstove u serijalu Snovi, a čija je autorica Adrijana Vidić. Fotografije su bile vezane uz svaki od tekstova i bivale odabrane iz arhive ili nastajale nakon što je Vidić pročitala “snove” Olje Savičević Ivančević, Dorte Jagić, Ane Brnardić, Martine Vidaić, Drage Glamuzine, Ivice Prtenjače, Srđana Srdića i Marka Pogačara.

U našoj rubrici Galerija sada predstavljamo novu seriju fotografija Adrijane Vidić na kojima je objektivom ulovila spisateljice i pisce u trenucima dok slušaju drugog (ili pak sebe), bivajući istodobno s njim ili s njom na sceni. Portreti otkrivaju neke drukčije, skrivenije sjene na licima koja slušaju, a koja uobičajeno poznajemo i prepoznajemo po njihovom javnom ili ukoričenom literarnome govoru.

***

Adrijana Vidić rođena je 1979. godine; živi u Zadru gdje na sveučilištu predaje rusku književnost. Fotografijom bilježi svakodnevnu zaokupljenost karakterima ljudi, životinja i grada, vremenom, promjenama i raznim iščašenjima. Čuva se velikih riječi i javnog poziranja, pa je za ovu priliku, na našu molbu, sastavila sljedeću autobiografsku bilješku:

“Adrijana Vidić (1979.) portrete ljudi u izvedbi snima gotovo isključivo vertikalno, ali redakciji Kritike-hdp za sajt trebaju horizontalne. Kako bi u oskudici horizontalnih skucala nekakav ciklus, odabrala je pisce koji slušaju drugog ili sebe, bivajući istodobno s njim ili s njom na sceni. Tako je Adrijani vazda u životu pa je ovo ujedno i biografska crtica.”

Fotografije pogledajte u našim rubrikama Galerija i Multimedija.

Danas

Poziv za dodjelu stipendije za mlade književne kritičar(k)e, kolumnist(ic)e, novinar(k)e i student(ic)e

Izdavačka kuća Buybook će za Osmi međunarodni festival književnosti "Bookstan. No East. No West", koji se ove godine održava u periodu od 5. do 8. srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", a vrijeme održavanja je od 2. do 8. srpnja 2023. godine.

Natječaj “Ksaver Šandor Gjalski” za 2023. godinu

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog – Zabok i Društvo hrvatskih književnika raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2023. godinu. Književnim djelom koje se natječe za nagradu smatra se: roman, zbirka pripovijedaka, priča, novela ili putopisa. Rok za predaju je 3. srpnja 2023. godine.

Konkurs / natječaj za nagradu “Mak Dizdar” 2023. godine

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisao je natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji u 2023. godini. Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama. Rok za dostavu je 4. juni/lipanj 2023. godine.

Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini

Objavljen Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva u 2021. i 2022. godini. Na ovaj se Poziv mogu prijaviti autori s prijedlogom književnih djela čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine.

Izdvojeno

Programi

Najčitanije

Skip to content